Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

13-9-2005

'Gelooft de burger nog in het milieubeleid?' Staatssecretaris Pieter van Geel van Milieu (VROM) gaat woensdag 14 september om 17.30 uur in het Haagse Theater Concordia hierover in debat met onder andere onderzoeker Maurice de Hond. De bijeenkomst is onderdeel van een reeks debatten over de toekomst van het milieubeleid. De serie gesprekken moet input leveren voor de Toekomstagenda Milieu. De Toekomstagenda is de opvolger van het Nationaal Milieubeleidsplan 4 (NMP4).

Draagvlak
Tijdens het debat presenteert onderzoekbureau TNS-NIPO de resultaten van nieuw onderzoek naar het draagvlak onder burgers voor milieubeleid. Het onderzoek gaat in op de sterke en zwakke punten van het milieubeleid in de ogen van de burger. Daarnaast geeft het inzicht in de bereidheid van burgers om maatregelen te accepteren die offers vragen. Maurice de Hond geeft zijn visie op de TNS-NIPO-resultaten. Ook reclame- en marketingdeskundigen geven in Concordia hun mening over de verkoopbaarheid van milieu.

Nieuwe inzichten
Staatssecretaris Van Geel wil via gesprekken met topfunctionarissen uit het bedrijfsleven, kennisinstituten, maatschappelijke organisaties, burgers en overheden 'frisse' nieuwe inzichten over milieubeleid krijgen.
Premier Balkenende en staatssecretaris Van Geel gaven 4 juli de aftrap van de serie debatten met het debat 'Beter met Brussel?'. Dit debat stond in het teken van de toenemende rol van de Europese Unie in het Nederlandse milieubeleid. Na het debat van 14 september, volgt op 19 oktober het debat 'Milieubeleid: een heilig huisje of nuchtere noodzaak?' In het debat op 2 november staat de mening van jongeren centraal en op 14 december is het afsluitende debat.

Tweede Kamer
De Toekomstagenda Milieu wordt in februari 2006 aan de Tweede Kamer gezonden. In september 2005 ontvangt de Tweede Kamer een Hoofdlijnennotitie. Daarmee kan de Tweede Kamer richting geven aan de uiteindelijke inhoud van de Toekomstagenda Milieu. Tussen september en februari wordt op basis van de Hoofdlijnennotitie en de discussie in de Tweede Kamer de Toekomstagenda Milieu in concrete acties uitgewerkt.

Voor meer informatie en aanmelden:
De media zijn uitgenodigd bij het debat in Theater Concordia, Hoge Zand 42 in Den Haag, aanwezig te zijn. GeĂŻnteresseerde journalisten kunnen zich aanmelden bij Paula van Dael, persvoorlichting Ministerie van VROM, via (070) 339 2616 of paula.vandael@minvrom.nl.