Gemeente Schiedam


September in Schiedam

Reality-klucht op locatie door Els inc.

De binnenstad van Schiedam is in september het decor van vele evenementen. Rondje in Schiedam, 'Alles moet weg!' door Els inc., het NK Tonnetje Steken en de Brandersfeesten staan deze maand nog op het programma.

Theaterensemble Els inc. speelt van 14 september tot en met 2 oktober, op woensdag tot en met zondag, 'Alles moet weg!' op locatie: een reality-klucht over een verzorgingsstaat in de uitverkoop. Het publiek wordt meegenomen vanaf Singel 8 naar een locatie in de stad, waar de mensen te gast zijn bij families die het hoofd boven water proberen te houden. Moeders staren van lege portemonnee naar lege koelkast, vaders vergroeien met hun televisiestoel en de kinderen zijn de weg kwijt. Stuk voor stuk mensen die zich met moeite staande houden in een wereld die geen hulp meer biedt, en die veel weg heeft van een jungle. De acteurs van Els inc. tonen op hilarische wijze de absurditeit van het dagelijks bestaan.

Seizoen 2005-2006

Schiedamse verenigingen, instellingen en organisaties presenteren op zaterdag 17 september het programma voor het seizoen 2005-2006 bij Rondje in Schiedam. Een gezellige markt met optredens en een bonte verzameling van sport-, muziek- en hobbyverenigingen, maar ook instellingen op het gebied van natuur en milieu, historie, zorg, veiligheid en politiek. Op zondag 18 september openen het orkest van muziekvereniging St. Radboud en het leerlingenorkest traditiegetrouw het Nederlands Kampioenschap Tonnetje Steken op het Kerkplein aan de Kerkweg in Schiedam-Kethel. Deelnemers rijden in een karretje van een helling en proberen onderweg een ring te steken die onder een tonnetje hangt. Grote hilariteit volgt wanneer men mis steekt en de inhoud over de deelnemer neerdaalt. Maar er is meer te doen dan alleen kijken of zelf meedoen. Er is een kinderhoek, springkussen en een schiettent, een Engelse pub met lekkere hapjes en drankjes en er is een Rad van Avontuur. Deelnemers die tijdens de diverse rondes de ring steken, zullen aan het eind van de dag omstreeks 17.30 uur de finaleronde gaan spelen en uiteindelijk uitmaken wie zich het komende jaar Nederlands Kampioen Tonnetje Steken 2005 mag noemen.

'Blooming Design'

Op zondag 18 september vindt in Pand Paulus om 16.00 uur de opening plaats van de expositie 'Blooming Design'. Als vervolg op haar hoedenshow in 2004 op Keukenhof heeft Jackie Habets dit jaar - in samenwerking met Marjolijn van Duyn - in opdracht van Keukenhof een ontwerpwedstrijd georganiseerd. Er ging een oproep uit naar ontwerpers uit binnen- en buitenland om zich te laten inspireren door 'de bloem als sieraad of modeaccessoire'. Onder de titel `Blooming Design¿ is een internationale expositie samengesteld naar aanleiding van de inzendingen. De tentoonstelling `Blooming Design¿ is tot en met oktober te zien in Pand Paulus. Naast alle 35 Nederlandse inzendingen voor Keukenhof werden ook de deelnemers van stichting Kunstwerkt uitgenodigd om een sieraad te ontwerpen. Door middel van een geraffineerd lichtontwerp is het - vaak kleine en fragiele - werk op een bijzondere manier te beleven.