Ingezonden persbericht


Persbericht


---

Metro legt hand op miljoenennota

Amsterdam, 13 september 2005

Het gratis dagblad Metro citeert morgen uitgebreid uit de Miljoenennota, die officieel pas volgende week dinsdag naar buiten komt. Metro heeft de hand weten te leggen op een exemplaar van de Miljoenennota zoals die dinsdag onder strikte geheimhouding aan de fractievoorzitters in de Tweede Kamer is gestuurd.Was 2005 nog een 'mager jaar', over volgend jaar is minister van Financiën Gerrit Zalm in zijn inleiding duidelijk positiever. "Het jaar 2006 ziet er gelukkig een stuk beter uit. Het kabinet komt met een pakket lastenverlichtingen en koopkracht bevorderende maatregelen van ruim 2,5 miljard euro." Enkele opvallende punten uit de Miljoenennota: het kabinet trekt 160 miljoen euro uit voor de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers uit Libië, Sudan en Ethiopië die niet terug kunnen naar hun eigen land, er komt nog eind dit jaar een landelijke integratieactie, er wordt de komende jaren 1 miljard euro uitgetrokken voor subsidies voor windmolenparken in zee, de AOW-toeslag gaat van 100 naar 115 euro en het begrotingstekort, dat eerst was ingeschat op 2,1 procent, daalt naar 1,8 procent.Metro-hoofdredacteur Jan Dijkgraaf wil niet zeggen hoe Metro aan de Miljoenennota komt. "Het lijkt me logisch dat wij onze bronnen hoe dan ook niet prijs geven. Al moet ik een maand op droog brood met spinnen, van mij zal niemand een naam of meerdere namen te horen krijgen en van verslaggever Bas Paternotte evenmin." Dat al veel nieuws is uitgelekt, mede in een persconferentie van premier Balkenende, vindt Dijkgraaf "hartstikke jammer". "Echt schokkend nieuws hebben wij niet meer gevonden in de Miljoenennota, maar het blijft voor een medium leuk om als eerste de laatste krenten uit de pap te halen. En natuurlijk had ik graag ook de Troonrede al vast gehad, maar je moet altijd iets te wensen overhouden in ons vak. Wie weet volgend jaar..."
---

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Jan Dijkgraaf, hoofdredacteur Metro Holland, 020 - 511 4062 / 06 - 55 75 88 42

Metro wordt in Nederland van maandag t/m vrijdag in een oplage van 500.000 exemplaren gratis verspreid via NS-stations, McDonald's vestigingen, 160 postkantoren, RET Rotterdam, GVB Metro-stations Amsterdam, GVU Utrecht, universiteiten, scholen, veerdiensten en ziekenhuizen. De 1.467.000 lezers (NOM Doelgroep Monitor, mei 2004 - apr. 2005) zijn over het algemeen jong, welstandig, goed opgeleid en werkzaam of studerend.

Metro is het grootste en snelst groeiende dagblad van de wereld. Metro wordt uitgegeven in 57 edities in 1 8 landen in 18 talen in Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Azië. Dagelijks lezen meer dan 16,8 miljoen mensen Metro.