Deelgemeente Oud-West Amsterdam


Oud-West zet opknapbeurt Kinkerstraat voort

Stadsdeel Oud-West gaat verder met de opknapbeurt van de Kinkerstraat. Vanaf 12 september wordt het deel van de Kinkerstraat tussen de Kostverlorenvaart en de Jan Pieter Heijestraat verbeterd. Hiermee wil het stadsdeel het westelijk deel van de straat laten aansluiten bij de onlangs opgeknapte Kinkerstraat-Midden. Uit de stadsdeelmonitor 2005 blijkt dat 77 procent van de inwoners van Oud-West vindt dat de Kinkerstraat een meer aantrekkelijke winkelstraat is geworden.

De Kinkerstraat-West krijgt nieuwe voetpaden, straatverlichting en straatmeubilair. Verder wordt een veiligheidssysteem voor winkeliers aangelegd en stelt het stadsdeel subsidie beschikbaar voor gevelreclame. Het gebruik van dezelfde materialen als in de Kinkerstraat-Midden bevordert de eenheid in de uitstraling van de gehele Kinkerstraat. Het stadsdeel doet er alles aan om de verkeersoverlast zoveel mogelijk te beperken. Ter hoogte van het werk zullen fietsers gebruik moeten maken van de rijweg en auto's van de trambaan. Voetgangers worden over plankiers langs het werk geleid. Winkels blijven uiteraard toegankelijk.

In het voorjaar heeft Stadsdeel Oud-West de opknapbeurt van de Kinkerstraat Midden afgerond. De blauwe bollen op het trottoir zijn voorgoed verwijderd, de stoepen en parkeervakken met nieuwe materialen bestraat en bankjes, prullenbakken en fietsenrekken vernieuwd. Ook is de scheiding tussen het fiets- en voetpad duidelijker zichtbaar gemaakt, de straatverlichting aangepast en zijn ondergrondse afvalcontainers geplaatst. Omdat de werkzaamheden binnen budget zijn afgerond, kan het stadsdeel de opknapbeurt doorzetten. Naar verwachting verbetert Oud-West in 2008 ook nog het deel van de straat tussen de Bilderdijkstraat en de Singelgracht.

De werkzaamheden in de Kinkerstraat-West worden uitgevoerd binnen het Europese Urban 2 programma. Een deel is gefinancierd door Europa, een deel door de Gemeente Amsterdam en een deel door het stadsdeel. De verbeteringen in de Kinkerstraat maken deel uit van het Beeldkwaliteitplan Winkelstraten. Daarin is vastgelegd dat de winkelstraten, met uitzondering van de Overtoom en de J.P. Heijestraat, worden opgeknapt met de bedoeling dat ze veiliger en mooier worden.

Portefeuillehouder Stadsdeelwerken Werner Toonk: "Ik hoop dat bewoners en ondernemers van de Kinkerstraat-West net zo enthousiast zullen zijn over de opknapbeurt als die in de Kinkerstraat-Midden. Ik vind het in ieder geval heel goed dat een nu al aantrekkelijke winkelstraat nog meer uitstraling krijgt."