Dienstenbond CNV

Status CAO slijterijen
14-09-2005

Dit CAO-jaar wordt gekenmerkt door de discussie rondom de veranderingen in de wetgeving. De overheid heeft nu zoveel maatregelen aangekondigd zoals het nieuwe zorgstelsel, het doorbetalen van het tweede ziektejaar door uw werkgevers en afschaffen van de WAO, maar met name ook het afschaffen van de fiscale regels omtrent opbouw van VUT en Prepensioen.

Belangrijkste punt voor de werkgevers in de slijterijen is hierbij het VPL-dossier. VPL is het VUT (Pre)pensioen Levensloop verhaal. De invoering en uitvoering van de wet VPL houdt in dat de fiscale ondersteuning van de VUT en prepensioen per 1 januari 2005 is afgeschaft. Zoals u weet wil de overheid dat u pas met 65 jaar stopt met werken. De overheid heeft daarom besloten dat de premies voor de opbouw van VUT en Prepensioen niet meer fiscaal aftrekbaar zijn. Concreet betekent dit dat de betalingen voor de VUT en het Prepensioen zo duur worden dat dit niet meer op te brengen valt voor werkgevers en werknemers.

Uittreedleeftijd
Als CNV Dienstenbond zijn we in de afgelopen periode druk bezig geweest met het onderhandelen over, op welke wijze we ervoor kunnen zorgen dat een uittreedleeftijd voor 65 jaar in de totale detailhandelsbranche gehandhaafd kan worden. De oplossing is gevonden door de gewone Bedrijfstak pensioenregeling voor de Detailhandel (BPFD) zo te verruimen dat medewerkers extra pensioen (fiscaal vriendelijke opbouw) kunnen opsparen die gebruikt kan worden om eerder dan 65 jaar te stoppen. De premies die anders gebruikt werden voor prepensioen en VUT worden nu als het ware ingezet om die extra pensioenopbouw te realiseren.

Uitslag
Het pensioenbestuur van werknemers en werkgeversverenigingen binnen de BPFD hebben kortgeleden een onderhandelingsresultaat bereikt over het pensioen waarover de leden zich kunnen uitspreken. Voor ons als CNV Dienstenbond is dit de aanleiding geweest om de werkgevers in de slijtersbranche te vragen om op korte termijn de onderhandelingen opnieuw te beginnen. Wellicht verschuilen werkgevers zich nu nog achter het feit dat de stemmingsuitslag omtrent de aanpassing van de Bedrijfstak pensioenregeling voor de Detailhandel nog niet bekend is.

Vaart
Echter, als CNV Dienstenbond willen wij wel graag de vaart erin houden temeer nu de vermoedelijke pensioenpremie bekend is. Voorop blijft staan dat nu de uitkomsten van de pensioendiscussie beschikbaar zijn er ook over andere inhoudelijke zaken met kostenconsequenties afspraken kunnen worden gemaakt. Met name de uitkomst van de door ons als de bonden gehouden enquête betekent dat de CAO verbeteringen behoeft op het gebied van werving-, opleiding- en promotiebeleid en veiligheid.

Hoofdlijnen
Het eerste informele overleg is op 26 september a.s. te Utrecht. Wij vertrouwen erop dat we dan snel afspraken kunnen maken op hoofdlijnen en over de data waarop de feitelijke formele onderhandelingen plaats kunnen vinden teneinde de hoofdlijnen daadwerkelijk in te vullen.

Suggesties
Mocht u dan ook suggesties, vragen of opmerkingen hebben omtrent veiligheid werving- opleiding-, promotiebeleid of andere CAO onderwerpen laat het ons dan weten. U kunt daarvoor contact opnemen met uw bestuurder Gert-Jan Seffinga. Hij is te bereiken onder telefoonnummer (0512)583440 of per mail g.seffinga@cnvdibo.nl Tenslotte hebben we de afspraak gemaakt met werkgevers dat zij hun leden blijven adviseren om de CAO slijterijen te blijven volgen ook nu de CAO formeel is afgelopen.

Nut
Tot slot; u bent lid van de CNV Dienstenbond maar uw collega wellicht niet. Overtuig hem of haar van het nut van lidmaatschap. Zo bent u verzekerd van juridische hulp, zelfs bij geschillen in de privé-sfeer. Bel voor een gratis infopakket naar (023)5651052.