Gemeente Leeuwarden

Logo PAL GroenLinks Logo PAL GroenLinks

PAL GroenLinks: Stakeholderoverleg positionering CHF

Bron: PAL GroenLinks (14-09-2005)
Schriftelijke vragen van de fractie van PAL/GroenLinks aan burgemeester en wethouders als bedoeld in artikel 41, eerste lid, van het Reglement van orde gemeenteraad van de gemeente Leeuwarden.

Leeuwarden, 13 september 2005

Onderwerp: Vragen n.a.v. aangekondigd aftreden RvC van de CHF

Geacht college,

U hebt ongetwijfeld kennis genomen van de uitspraken van de interim-directeur van de Corporatieholding Friesland, de heer Jos Herberigs, gedaan op vrijdag 9 september 2005 in de tv-rubriek `Faktor Freed' van Omrop Fryslan, waarin hij ondermeer aankondigt dat er nog dit jaar een nieuwe Raad van Commissarissen van de CHF zal aantreden.

Nu komt deze mededeling niet geheel als een verrassing omdat in het visitatierapport "Noblesse Oblige" van de CHF, d.d. 10 maart 2005, al werd gesteld dat: "Het profiel van de huidige RvC behoort bij de corporatie van vóór de fusie en past nog niet bij de huidige organisatie".
De visitatiecommissie adviseert de RvC "het proces van transformatie van de RvC snel, op basis van goede profielen en in alle openheid te voeren".
Ook adviseert de visitatiecommissie "de lokale verankering verder te versterken en dit goed in de organisatie en de wijze van marketing te verankeren" en "om tegelijkertijd de Raad van Advies om te vormen tot een breed platform voor de bewoners en stakeholders".

Ook het recente WRR-rapport "Bewijzen van goede dienstverlening", het SER-advies "Ondernemerschap voor de publieke zaak" en het rapport van het Wetenschappelijke Instituut van het CDA "Investeren in de samenleving" wijzen in de richting van een sterkere lokale binding en legitimatie van maatschappelijke ondernemingen zoals woningcorporaties dat behoren te zijn.

De gebeurtenissen van het afgelopen half jaar binnen het bestuur van de CHF hebben niet alleen geleid tot grote personele onrust binnen dit voor Fryslân zo belangrijke woonbedrijf -om nog maar niet te spreken van de opgelopen schade in de publieke beeldvorming- maar heeft bij de belanghebbenden ook allerlei vragen opgeroepen over het toekomstig beleid van de CHF, hoe het interne toezicht en de legitimatie daarvan te verbeteren.

In het licht van het bovenstaande komen wij tot de volgende vragen aan uw college:


1. Is het college met ons van mening dat de tijd rijp is voor een initiatief van de gemeente Leeuwarden om op korte termijn alle bij de CHF belanghebbende overheden en instellingen* (de z.g. stakeholders) bij elkaar te roepen om tot een gezamenlijk standpunt te komen over de wijze waarop de lokale binding en legitimatie van CHF versterkt kan worden? Hierbij valt ons inziens te denken aan de omvorming van de Raad van Advies tot een breed platform voor de bewoners en stakeholders, zoals voorgesteld door de visitatie-commissie, met recht tot voordracht en ontslag van leden van de nieuw te vormen Raad van Commissarissen van de CHF.
2. Is het college bereid met de huidige RvC in overleg te treden om ruimte te bieden voor bovenstaand voorstel?
3. Is het college bereid bij de huidige RvC te bepleiten:
- dat in afwachting van een nieuw te vormen RvC en RvA, beslissingen over het toekomstig beleid, de nieuwe bestuursstruktuur en -samenstelling op te schorten en dit over te laten aan de nieuw te vormen RvC;
- de ingezette ontslagprocedure tegen het lid van de Raad van Bestuur, de heer H. Deinum, op te schorten en de nieuwe RvC te laten bepalen in hoeverre deze bestuurder past binnen het profiel van de nieuw te benoemen Raad van Bestuur?

Gezien de zorgelijke actuele toestand bij de betrokken woningbouwcorporatie, verzoeken wij op korte termijn antwoord op deze vragen.

Namens de fractie PAL GroenLinks in de gemeenteraad van Leeuwarden, P.D. van der Wal, voorzitter


* zie bijlage 3 van het visitatierapport