Gemeente Buren


Nieuwsbericht: samenvatting van besluiten van burgemeester en wethouders (13-09-05)

Gemeente gerechtigd subsidie aan SJJB stop te zetten Het besluit van het college om de jaarlijkse subsidie van ruim 88.000 euro aan de Stichting jeugd- en jongerenwerk Buren per 1 maart 2007 te beëindigen, is op rechtmatige wijze genomen. De Commissie Bezwaarschriften acht het bezwaar van SJJB ongegrond. De stichting had wel formeel over het besluit gehoord moeten worden, maar er is tevoren uitgebreid over gecommuniceerd. In het bezwaar stelde SJJB dat twee jaar te kort is om een nieuwe start te kunnen maken. De commissie vindt twee jaar wel een redelijke termijn.
Wethouder W. Hompe geeft als toelichting, dat de stichting meer aan de weg moet timmeren. Er zijn jongerencentra en -ontmoetingsplaatsen, die beter of minder goed lopen. De stichting zou daarnaast moeten werken aan projecten en activiteiten die meer jongeren aanspreken en die meer positieve reacties oproepen in de samenleving. SJJB is daartoe tot dusver onvoldoende in staat gebleken. Dat is óók gekomen doordat het bestuur getroffen is door trieste persoonlijke gebeurtenissen, zegt de wethouder. Tot het voorjaar van 2007 heeft de stichting de kans om jeugd- en jongerenwerk op te zetten, dat aan de eisen van de gemeenteraad voldoet. Lukt dat niet, dan hebben we het staken van de subsidie in elk geval tijdig aangekondigd en kunnen we maatregelen nemen om het jeugd- en jongerenwerk opnieuw te organiseren, aldus de wethouder. Ik hoop dat SJJB er wel in slaagt, want daar is iedereen bij gebaat.

streep.JPG

Geen subsidie voor sterilisatie zwerfkatten
De Dierenbescherming Rivierenland heeft gevraagd om een bijdrage in de kosten van het steriliseren of castreren van zwerfkatten ( 100,- per kat). Vorig jaar is dat gebeurd bij 13 gevangen, verwilderde katten. De gemeente Buren betaalt al een bijdrage van 14.200 euro per jaar voor het vervoer, de plaatsing in een dierenasiel en de verzorging van zwerfdieren. Het verzoek om de extra bijdrage is afgewezen.

streep.JPG

Lid Programmaraad
De heer M. Verschoor uit Ravenswaaij wordt voor vier jaar lid van de Programmaraad Gelderland-Zuid, die UPC adviseert over de samenstelling van het zenderpakket op de kabel. In de programmaraad van negen leden vertegenwoordigt de heer Verschoor het cluster Buren, Geldermalsen, Lingewaal en Neerijnen.

streep.JPG

Bezwaar tegen afsluiting Krupheulstraat ongegrond Het bezwaar tegen het afsluiten van de Krupheulstraat van de provinciale weg N320 bij Zoelmond is niet gegrond. De heer G. Vernooij, die zijn bedrijf aan de zuidkant en akkergrond aan de noordkant van de N320 heeft liggen, heeft bij gemeente en provincie bezwaar gemaakt. In navolging van de commissie Bezwaarschriften wijst het college het bezwaar af. Er zijn geschikte alternatieve routes. Het oversteken van de provinciale weg bij de Krupheulstraat is verkeersonveilig: het snelheidsverschil tussen het verkeer op de provinciale weg (maximumsnelheid 100 km/u) en het kruisend verkeer is groot, het uitzicht beperkt. Er doen zich veel ongevallen voor. Bij de aanleg van de rotonde op de kruising van de N320 met de Culemborgseweg, waardoor dit kruispunt veel veiliger is geworden, hebben de wegbeheerders afgesproken de Krupheulstraat af te sluiten. De heer Vernooij kan gebruik maken van de route via de Ravenswaaijse Steeg. Die is weliswaar 2½ km. langer, maar biedt een goed alternatief: de kruising met de N320 biedt ruim zicht en is veilig over te steken. Bij de vaststelling van het verkeers- en vervoersplan zal de gemeenteraad besluiten de Ravenswaaijse Steeg open te houden, af te sluiten of alleen open te houden voor agrarisch verkeer en fietsers. Er zijn meer alternatieve routes: via parallelwegen en andere wegen in het buitengebied naar de N320-oversteek bij de rotonde Ravenswaaij (dat is wel 6 km. omrijden) of de andere kant op via de rotonde Zoelmond (maar die route gaat deels door de bebouwde kom).

streep.JPG

Legalisering Autobedrijf Baauw
Burgemeester en wethouders willen het bestemmingsplan Buitengebied Maurik aanpassen voor de legalisatie van Autobedrijf Baauw aan de Wal 7 in Maurik. Volgens de provincie en de inspecteur ruimtelijke ordening gaat een eerder opgesteld ontwerp-bestemmingsplan verder dan het provinciaal beleid toelaat. B en W brengen een plan in procedure, dat niet in strijd is met het provinciale beleid.

Het autobedrijf is 24 jaar geleden gevestigd in een vroegere timmerwerkplaats. Het huidige bestemmingsplan laat een ambachtelijk bedrijf toe. Burgemeester en wethouders willen de bestemming wijzigen in autohandel zonder verkoop van brandstoffen. Tevens nemen zij in het plan de gebruikelijke verruiming van de bestaande bebouwing met 10% op.
De aansluiting op de provinciale weg moet in de ogen van de provincie komen te vervallen.
De gemeente zal met de ondernemer een overeenkomst sluiten voor het aanbrengen van een streekeigen beplanting, waarmee het bedrijf landschappelijk beter wordt ingepast.

streep.JPG

Legalisering woonmuseum Don Quichotte
Burgemeester en wethouders stellen de gemeenteraad voor om het historisch woonmuseum Don Quichotte aan het Laageinde in Kerk-Avezaath te legaliseren. Hiervoor moet het bestemmingsplan Buitengebied Buren worden aangepast. In 2001 heeft het college een regeling toegepast om de herinrichting en het hergebruik van de bestaande 17e eeuwse boerderij als museum mogelijk te maken. Daarbij gaat het om een museum dat de woninginrichting door de eeuwen heen ten toon stelt, met als nevenactiviteiten: antiekverkoop, een atelierruimte voor beeldend kunstenaars en een theetuin. Het gebouw is gedeeltelijk in afwijking van deze hergebruiksregeling aangepast en uitgebreid. Bij wijziging van het bestemmingsplan kan de bestaande bebouwing worden gelegaliseerd, met een uitbreidingsmogelijkheid van 20%.