Potgrond in de magnetron

Het kansenkanon


- Persbericht -

'Potveer BV' winnaar Innovatieprijs Kansenkanon
Potgrond in de magnetron

Amsterdam, woensdag 14 september 2005 - Gisteravond, tijdens het openingsevenement van Het Kansenkanon, is de 'Gouden Kans 2005', uitgereikt aan Piet Stroet, directeur van Potveer BV uit Avenhorn. Stroet heeft met hulp van Syntens een 'potgrond-magnetron' ontwikkeld, om grond te ontsmetten als kweekbodem voor de land- en tuinbouw. Voorafgaand aan de wedstrijd werd door gedeputeerde Hans Schipper van Noord-Holland de eerste Innovatierede van Nederland uitgesproken. Het Kansenkanon is een driejarig innovatieprogramma op initiatief van Syntens en de provincie Noord-Holland.

Potveer BV bestaat sinds 1926 en is gespecialiseerd in het produceren van machines ten behoeve van de land- en (glas)tuinbouw, en voor de sierteelt in het bijzonder. In 1995 kwam het familiebedrijf in handen van onder andere Piet Stroet, die nu samen met Paul Bakker leiding geeft aan 23 medewerkers. Het 'diëlectrische ontsmettingsapparaat', de potgrond-magnetron zoals Potveer het zelf noemt, is een innovatief alternatief voor stomen, wat voorheen vaak gebruikt werd om potgrond te ontsmetten. Potgrond is een belangrijke kweekbodem voor de land- en tuinbouw. Na één teelt verschijnen er echter al veel bodemschimmels en bacteriën in, waardoor de kwaliteit van de producten die erop geteeld worden ernstig afneemt. Met hulp van Syntens ontdekte Potveer dat verhitting door middel van een magnetron de potgrond kan steriliseren, waardoor deze opnieuw gebruikt kan worden.

Gouden Kans 2005
De ontdekking van de potgrond-magnetron resulteerde gisteren in de titel 'winnaar van de Gouden Kans 2005' en 10.000 euro aan publiciteitswaarde. De prijs wordt alleen dit jaar, in 2006 en in 2007 uitgereikt, gedurende de looptijd van het innovatieprogramma Het Kansenkanon. De genodigden beoordeelde negen genomineerde ondernemers op basis van drie criteria: mate van vernieuwing, vervulling van een behoefte en slagingskans. Na de eerste presentatierondes bleven drie MKB-bedrijven over: Potveer, Sitcomfort en Drie-T. Uiteindelijk ging Potveer BV van Piet Stroet dus met de prijs aan de haal. 'Voor ons is innovatie een voorwaarde om te overleven,' zei Stroet na het in ontvangst nemen van de prijs.

Innovatierede 2005
Het was gedeputeerde Hans Schipper, onder meer verantwoordelijk voor economie in de provincie Noord-Holland, die de avond opende met de eerste Nederlandse Innovatierede. Geen beleidsverhaal, maar een nuchtere toespraak over hoe innoveren een kwestie is van de knop omzetten: dromen, durven, en vooral doen. Daarbij richt de provincie zich vooral op het MKB, dat ondanks haar economisch belang nog wel eens vergeten wordt in het innovatiedebat. Schipper: 'Ons Noord-Hollandse Midden- en Kleinbedrijf is goed voor 95% van alle bedrijven hier. Samen leveren ze 60% van onze werkgelegenheid, oftewel bijna 800.000 arbeidsplaatsen.' Het motto van Het Kansenkanon 'niet kletsen maar knallen' paste de gedeputeerde ook toe op de provincie: 'Het Kansenkanon is geen inspanningsverplichting, nee, het is een resultaatverplichting! En daar onderscheiden we ons toch van menig innovatiebeleidsstuk in den lande.'

De komende twee jaar zal de traditie van de Innovatierede op de tweede dinsdag van september worden gecontinueerd.

Het Kansenkanon
Het Kansenkanon is een initiatief van Provincie Noord-Holland en Syntens. Het Kansenkanon richt zich op ondernemers die winstgevend willen vernieuwen. Innoveren is investeren, in kennis, tijd en geld. Het Kansenkanon biedt ondernemers de kortste weg naar succes. Door investeringen te delen, samenwerking te stimuleren en ondernemers te helpen om hun creativiteit om te zetten in marktwaarde. Zie ook: www.kansenkanon.nl.

Syntens
Syntens is de organisatie voor ondernemers die willen vernieuwen. Syntens stimuleert en begeleidt ondernemers bij innovatie in de breedste zin van het woord. Syntens draagt met kennis, contacten, diensten en projecten bij aan het versterken van het innovatievermogen van deze bedrijven op technologisch, organisatorisch of bedrijfsmatig gebied. Hiervoor beschikt zij onder andere over een uitgebreid kennisnetwerk van bedrijven en instellingen om de ondernemer te koppelen aan de juiste (markt)partijen. De activiteiten van Syntens worden mogelijk gemaakt door het Ministerie van Economische Zaken. Syntens levert voorlichting, advies en clustering. Zie ook www.syntens.nl. Syntens is mede-initiator van Het Kansenkanon: www.kansenkanon.nl.

provincie Noord-Holland
De provincie behartigt de belangen van de Noord-Hollanders en is actief op een breed aantal terreinen: economie, financieel toezicht, bereikbaarheid, bouw van woningen, bedrijventerreinen, veiligheid, zorg voor jongeren en ouderen, musea en podiumkunsten. De provincie werkt hierbij nauw samen met andere overheden, het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en instellingen. Het provinciebestuur heeft een stimulerende rol bij de economische ontwikkeling van Noord-Holland. De provincie maakt het voor ondernemers makkelijker om te ondernemen en geeft ruimte voor vernieuwing. Hiermee draagt de provincie bij aan een goed ondernemingsklimaat en een economische gezonde regio. Zie ook: www.noord-holland.nl. De provincie Noord-Holland is initiator en financier van Het Kansenkanon: www.kansenkanon.nl.

NOOT VOOR DE REDACTIE -