Politie Limburg-Noord

Cursus Politie voor Burgers gestart in Roermond

Datum: 14-09-2005
Tijd bericht: 10:13
Plaats: Roermond
Het politiedistrict Roermond is dinsdag 13 september met de cursus "Politie voor burgers" in de gemeente Roermond gestart. Zestien cursisten van allerlei organisaties in Roermond krijgen tijdens 9 lesavonden tekst en uitleg over de politie-organisatie en de politietaken. Het bovenliggende doel is om de cursisten te leren om zelf iets te doen aan veiligheid en leefbaarheid in hun eigen straat of wijk.

De cursisten zijn aangemeld via de gebiedsmentoren van de politie in de gemeente Roermond. Het zijn leden van wijkraden, wijkbewoners en vertegenwoordigers van onder meer de politiek, journalistiek, bouwvereniging en het jongerenwerk. De politie kan en wil niet alleen verantwoordelijk zijn voor openbare orde en veiligheid. Vrijwel alle partners inclusief de burgers hebben daaraan een bijdrage te leveren, onder regie van de gemeente. Om helderheid te verschaffen over wat men nu juist wel en niet van de politie kan en mag verwachten is de cursus Politie voor Burgers ontwikkeld, naar een voorbeeld afkomstig uit de Amerikaanse communitypolicing. De cursus werd in 1999 in Nederland doorontwikkeld door de politieregio Gelderland-Midden in samenwerking met de Nederlandse Politie Academie.

Lessen
De avonden worden verzorgd door medewerkers uit het korps Limburg-Noord werkzaam in verschillende aspecten van het politiewerk. Tevens zullen de gemeente Roermond en het openbaar ministerie een bijdrage leveren aan de lesavonden. Aan bod komen de volgende onderwerpen:

1.Organisatie en Bevoegdheden

2.Gebiedsgericht werken

3.Basispolitiezorg

4.Bereikbaarheid politie (bezoek meldcentrum, service-centrum en uitleg veiligheidsloket)
5.Waakzaamheid burgers

6.Tactische recherche en technische recherche

7.Slachtofferzorg

8.Aangifte en bureau werkvoorbereiding

9.Verkeer en VHT

10.Beroepsvaardigheden (bezoek trainingscentrum)
11.Grootschalig optreden (ME)

12.Jeugdzorg, bureau HALT

13.Integrale veiligheid

14.Openbare orde en veiligheid
De cursisten ontvangen op 15 november een certificaat uit handen van korpschef Bryan Rookhuijzen.