Ingezonden persbericht


VNO-NCW, Microsoft en Boer & Croon NeXtrategy verlengen samenwerking

Succesvolle projecten stimuleren samenwerking en innovatie bij brancheverenigingen

Schiphol-Rijk, 14 september 2005 - Werkgeversorganisatie VNO-NCW, Microsoft en Boer & Croon NeXtrategy verlengen het bestaande samenwerkingsverband voor consultancy, ICT-ondersteuning en innovatieve dienstverlening aan VNO-NCW, brancheverenigingen en daarbij aangesloten ondernemingen. Deze samenwerking is begonnen in 2002 en is nu met drie jaar verlengd. Het resultaat van de samenwerking is het 'servicebedrijf' MalieNet - genoemd naar de Haagse Malietoren, waar VNO-NCW is gevestigd. MalieNet verzorgt de automatisering van processen die voor individuele leden moeilijk te realiseren zijn, maar collectief wel haalbaar zijn.

De samenwerking tussen VNO-NCW, Boer & Croon NeXtrategy en Microsoft is begonnen met dienstverlening aan vier brancheverenigingen en dit aantal is inmiddels gegroeid tot dertig. Aan deze brancheverenigingen worden services en oplossingen geboden op het gebied van informatie-uitwisseling, het delen van kennis, procesondersteuning en toepassingen zoals direct mail (in samenwerking met TPG) en Arbo-zaken. In deze eerste fase lag de nadruk op het interesseren van zoveel mogelijk brancheverenigingen om schaalgrootte te realiseren. De eerste oplossingen zijn inmiddels beschikbaar en de brancheverenigingen beginnen MalieNet nu te ontdekken.

De rol van de brancheverenigingen is onder meer het versterken van de bedrijfstak, het behalen van meer rendement van de vereniging en het vergroten van de tevredenheid van de leden. Zij willen dit onder meer doen door de informatie-uitwisseling met hun leden op een hoger plan te brengen, het coördineren van vergaderingen voor de achterban en het ontwikkelen innovatieve, praktische oplossingen en services.

Thom van Huystee, secretaris van VNO-NCW: "Onze brancheverenigingen willen de slag maken naar de 21ste eeuw en voor hun dienstverlening Internet gaan inzetten, zowel voor hun eigen organisatie als voor de dienstverlening aan hun leden. VNO-NCW en de brancheverenigingen willen de oplossingen hiervoor niet zelf ontwikkelen. Daarvoor is MalieNet in het leven geroepen en Microsoft speelt als technologiepartner daarin een belangrijke rol. Er is inmiddels een aantal projecten met succes afgerond en die vormen nu de basis voor verdere uitbouw van de samenwerking. Niet alleen de brancheverenigingen kunnen een beroep doen op MalieNet, ook VNO-NCW zelf werkt met door MalieNet ontwikkelde oplossingen, bijvoorbeeld voor de ondersteuning van virtuele commissies. Deze oplossing blijkt in de praktijk zeer efficiënt te werken."

Peter Kustermans, Managing Partner van Boer & Croon NeXtrategy: "Het ontbreekt brancheverenigingen nu vaak aan beschikbare ervaring en hulpmiddelen om hun leden optimaal bij te staan, denk bijvoorbeeld aan administratieve lasten, klanttevredenheid, arbeidsomstandigheden en samenwerking binnen de keten. Terwijl de kleinere bedrijven die lid zijn zelf niet de middelen hebben om hierin te voorzien. Deze leden vragen nu meer van hun branchevereniging. Met de oplossingen die MalieNet biedt kunnen de brancheverenigingen hun functie versterken, terwijl zij ook de kwaliteit van de service aan hun leden op een hoger plan kunnen brengen. De dienstverlening via portals die nu door MalieNet is gerealiseerd wordt ook door de leden als toegevoegde waarde van hun branchevereniging ervaren. Ik verwacht de komende drie jaar dat de verenigingen met hulp van MalieNet nog meer kunnen doen voor hun leden."

"Wij zijn steeds op zoek naar de juiste product/marktcombinatie en in de samenwerking met VNO-NCW en Boer & Croon hebben we die gevonden. Goede 'merken' kunnen samen tot goede oplossingen komen en dat is ook hier gelukt, gezien de positieve reacties", zegt Hans van de Meer, Audience manager information worker and consumer van Microsoft Nederland. "Vandaar dat we graag de samenwerking hebben verlengd. Ieder heeft zijn eigen rol en we verwachten de komende drie jaar samen een groot aantal oplossingen voor de brancheverenigingen en hun leden te realiseren."

Virtuele werkruimte
VNO-NCW zet Windows Sharepoint Services in om haar commissies met een virtuele werkruimte te ondersteunen. Hier is twee jaar geleden mee gestart en nu gebruiken de vijftien grootste en meest actieve commissies en hun bijbehorende werkgroepen inmiddels de speciaal voor hen ingerichte virtuele ruimten, waar zij contactlijsten, vergaderagenda's en alle relevante documenten kunnen inzien en gebruiken.

De eerste virtuele ontmoetingsruimte was voor ondernemingen die actief waren in Irak. Via deze ruimte hielden deze leden elkaar op de hoogte. Het gebruik van deze virtuele ruimte beviel zo goed, dat deze ook voor commissies beschikbaar werden gesteld. De mogelijkheid om elkaar virtueel te ontmoeten en documenten te delen is bijvoorbeeld al bijzonder nuttig geweest bij CAO-onderhandelingen en bij het contact tussen de kantoren van VNO-NCW in Den Haag en in Brussel en tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de EU. Van Huystee: "Commissieleden kunnen dankzij de virtuele commissie op de hoogte blijven van elkaars activiteiten en de nieuwste ontwikkelingen. Het is een mooie aanvulling op de fysieke vergaderingen en de papieren poststroom. Door de virtuele commissies zijn de drukkosten gedaald én zijn de leden actiever geworden: ze gaan nu zelf op zoek naar informatie, terwijl ze voorheen afwachtten wat VNO-NCW hen zou brengen."

Over VNO-NCW
VNO-NCW is de grootste ondernemingsorganisatie van Nederland. VNO-NCW behartigt zowel op nationaal als op internationaal niveau de gemeenschappelijke belangen van het Nederlandse bedrijfsleven. VNO-NCW doet dit via samenwerking in één concern met de regionale verenigingen VNO-NCW Noord, VNO-NCW Midden, VNO-NCW West, de Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging (BZW) en de Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV). Daarnaast verleent VNO-NCW verschillende diensten aan haar leden. De bij VNO-NCW aangesloten bedrijven en (bedrijfstak)organisaties vertegenwoordigen 90 procent van de werkgelegenheid in de Nederlandse marktsector. De naam VNO-NCW (officieel: Vereniging VNO-NCW) is een samentrekking van de afkortingen van het Verbond van Nederlandse Ondernemingen (VNO) en het Nederlands Christelijk Werkgeversverbond (NCW). Sinds de fusie van VNO en NCW (formeel op 31 december 1996) worden de volledige namen van de rechtsvoorgangers van VNO-NCW niet meer gebruikt.

Boer & Croon NeXtrategy
Boer & Croon NeXtrategy (opgericht in 2000) ondersteunt opdrachtgevers bij het realiseren van belangrijke veranderingen met behulp van ICT. NeXtrategy zorgt daarbij voor een gezonde integratie van strategie, processen en technologie. NeXtrategy is onderdeel van de Boer & Croon Strategy and Management Group. De groep bundelt ruim 300 ervaren managers, professionals en medewerkers in Nederland.

Microsoft
Microsoft (NASDAQ: MSFT) is opgericht in 1975 en is een bekend innovator op het gebied van software, diensten en technologie voor zowel zakelijk als persoonlijk computergebruik. Het bedrijf levert een brede reeks aan oplossingen en diensten die mensen en organisaties overal ter wereld in staat stelt hun ambities te verwezenlijken.