Provincie Flevoland



Provincie geeft extra impulsen aan innovatie, ruimte en
dienstverlening

De provincie Flevoland geeft de komende jaren een extra impuls van 4 miljoen euro aan de economie, de ruimtelijke ontwikkeling en de kwaliteit van de dienstverlening in Flevoland. Hiervoor zijn 3 zogeheten pijlers van beleid geformuleerd; de pijlers Economische Impuls, Ruimtelijke Ontwikkeling en Andere Overheid. Dat blijkt uit de begroting van de provincie voor 2006, die vandaag door gedeputeerde Harry Dijksma is gepresenteerd.

De begroting voor 2006 die het college van GS aanbiedt aan Provinciale Staten is sluitend. Daarmee is het dagelijks bestuur (GS) erin geslaagd om lagere uitkeringen uit het Provinciefonds door tegenvallende groei van het inwoneraantal op te vangen. Het Provinciefonds is de belangrijkste inkomstenbron van de provincie, die onder druk staat van bezuinigingen door het Rijk. Bovendien is het college erin geslaagd de tarieven voor de opcenten van de Motorrijtuigenbelasting niet meer te verhogen dan het
inflatiepercentage. In de meerjarenvoorstellen wordt er wel van uitgegaan dat een lichte verhoging in 2007 nodig zal zijn. Naar het zich nu laat aanzien heeft de provincie in 2006 en 2007 het laagste tarief van alle provincies. Het doel is ook in de komende jaren bij de laagsten te blijven horen.

Toch zijn de ambities hoog. Flevoland is een jonge provincie, een innovatieve provincie die een schakel is tussen Randstad en Noord-Oost-Nederland. Het provinciebestuur vervult de regiefunctie over de ontwikkeling van de provincie. De visie daarop formuleert het bestuur in het Omgevingsplan. Het nieuwe Omgevingsplan, dat in de loop van 2006 zal worden afgerond, kent zeven speerpunten. De komende jaren zullen deze speerpunten worden uitgewerkt in uitvoeringsprogrammas.

Vooruitlopend daarop wordt met ingang van 2006 alvast ingezet op de volgende drie pijlers (clusters van projecten) van beleid:
* Economische Impuls, gericht op stimulering van innovatieve projecten in de provincie

* Ruimtelijke ontwikkelingen, gericht op het onderzoeken van de ontwikkelingskansen in IJmeer/Markermeer en op de participatie met andere provincies/gemeenten in een IJmeerverbinding om de bereikbaarheid Amsterdam-Almere te waarborgen.

* Andere Overheid. In aansluiting met het gelijknamige landelijke programma wil de provincie haar dienstverlening beter laten aansluiten op de wensen van de klant. Dit betekent onder meer dat meer diensten elektronisch worden aangeboden. Om dat goed te kunnen doen zijn soms ingrijpende aanpassingen van de bedrijfsvoering nodig.

Verder zijn de ambities in de Programmabegroting 2006 zo veel mogelijk weergegeven in concrete en meetbare doelen. Een voorbeeld hiervan is het doel de wachtlijsten in de jeugdzorg binnen een jaar zodanig terug te brengen dat 90 procent van de behandelingen binnen een termijn van 13 weken kan worden gestart.

Daarnaast zal via het lange termijn programma een totaalbedrag van circa 100 miljoen euro worden geïnvesteerd in Almere. De besteding van deze middelen wordt binnenkort in overleg met Almere afgestemd. Voor dit doel wordt vanaf 2008 jaarlijks in elk geval een bedrag van 2,5 miljoen euro gereserveerd. Provinciale Staten vergaderen op 11 november over het vaststellen van de begroting voor 2006.