Heliview Marketingservices

Tweederde van de Nederlandse organisaties verschaft werknemers extern toegang tot bedrijfsnetwerk.
14-09-2005

Bijna de helft van de organisaties (47%) geeft aan mobility een belangrijk of zelfs zeer belangrijk thema te vinden voor de organisatie. Dit blijkt ook uit het feit dat tweederde van de organisaties hun werknemers extern toegang verschaft tot het bedrijfsnetwerk, waarvan een groot deel via een mobiele infrastructuur. Dit blijkt uit recentelijk grootschalig onderzoek van Heliview onder organisaties met meer dan 50 werknemers. Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van de Studiedag Mobile Office die Heliview organiseert in samenwerking met Microsoft op 28 september aanstaande.

Ruim tweederde van de organisaties heeft medewerkers die regelmatig buiten de deur zijn, dat wil zeggen minimaal 1 dag per week. En evenzoveel organisaties (tweederde) verleent hun werknemers extern toegang tot het LAN via ofwel een vaste verbinding of mobiel. De bedrijven die geen externe toegang verlenen tot het netwerk kiezen hier niet bewust voor, maar hebben er geen behoefte aan.

De organisaties die wel extern toegang verlenen tot het LAN doen dit (nog) voornamelijk via een vaste internetverbinding of webinterface (84%). Bijna de helft (45%) heeft, eventueel daarnaast, een mobiele verbinding met het bedrijf. Deze mobiele verbinding met het bedrijf komt meestal tot stand via de mobiele telefoon (66%) of via een laptop met Connect Card (54%). Verbinding via PDA komt minder voor (29%), ook de Blackberry wordt nog niet op zeer grote schaal gebruikt (5%).

De belangrijkste overwegingen om werknemers wel of geen mobiele toegang te verschaffen tot het bedrijfsnetwerk, betreffen het verbeteren van de productiviteit en de onderlinge communicatie. Het argument kostenbesparing weegt daarin minder zwaar mee.

De organisaties waar werknemers mobiele toegang hebben tot het LAN maken mobiel gebruik van de bedrijfs e-mail (87%), de agenda (83%), het internet (76%) en intranet (71%). Daarnaast is in 60% van de gevallen sprake van toegang tot het CRM systeem en in 34% kunnen werknemers het ERP systeem mobiel raadplegen. De mate waarin er sprake is van knelpunten bij het mobiel onsluiten van het bedrijfsnetwerk, is beperkt. Genoemd worden vooral de beveiliging en de stabiliteit van de verbinding als kritische geluiden.

Vooral het verbeteren van de productiviteit van de werknemers is een belangrijk motief om te investeren in mobility-oplossingen. Naast het integreren en uitbreiden van bedrijfsapplicaties, is het optimaliseren van mobiel werken de belangrijkste uitdaging op ICT gebied de komende twee jaar voor een betere productiviteit van de organisatie.