Gemeente Berkel en Rodenrijs


Veilig naar school
kind op fiets Alle ouders zullen het er over eens zijn dat een kind recht heeft op bescherming. Toch zijn er dagelijks voorbeelden te zien waarbij ouders zich onvoldoende bewust zijn van de grote risico's waaraan kinderen worden blootgesteld, bijvoorbeeld bij het naar school brengen van het kind.

Halen en brengen met de auto
Een voorbeeld hiervan is dat ouders jonge kinderen zonder gordel (voor)in de auto laten zitten. Kinderen jonger dan 12 jaar op de passagiersstoel en/of kinderen die geen gordel dragen lopen bij een noodstop of een aanrijding vrijwel zeker ernstig letsel op. Ter verduidelijking: Bij een frontale klap wordt het gewicht van een kind vervijfvoudigd !! Een kind van 22 kilo botst dan dus met een gewicht van 110 kilo tegen dashboard of voorruit. Het effect daarvan is verschrikkelijk, dat kunt u zich voorstellen.
Kinderen worden bij school vaak direct op de rijbaan of op een fietspad afgezet. De kans op een aanrijding verkleint sterk als bewust veilig wordt geparkeerd en aan de kinderen wordt uitgelegd hoe zij veilig aan de trottoirzijde kunnen uitstappen.

Per fiets
Veel ouders en kinderen gaan in de donkere herfst- en wintermaanden met een slecht onderhouden fiets naar school dit is natuurlijk niet veilig!! Belangrijke aandachtspunten om een ongeluk te voorkomen zijn reflectiemateriaal op een fiets, goede fietsverlichting en zichtbare kleding en (rug)tassen. Vooral bij slechte weersomstandigheden is zichtbaarheid voor medeweggebruikers van groot belang!

Te voet
Slordig geparkeerde voertuigen veroorzaken voor kinderen onoverzichtelijke situaties. Door deze obstakels worden kinderen aan het oog van andere weggebruikers onttrokken en dit vergroot de kans op een ongeval voor het overstekend of spelend kind aanmerkelijk!

Ouders kunnen met hun kinderen goede afspraken maken over de meest verkeersveilige school-thuisroute. In de praktijk blijken de meeste ouders een onjuist beeld te hebben over de route die hun kinderen tussen huis en school afleggen.

Schoolomgeving
Tot slot worden onze kinderen helaas dagelijks geconfronteerd met slecht voorbeeldgedrag van volwassenen. Rondom de scholen is bijvoorbeeld in veel gevallen sprake van een onoverzichtelijke of zelfs chaotische verkeerssituatie. Vrijwel elke basisschool ziet dit als een maar moeilijk op te lossen probleem.

U kunt hier iets aan veranderen, u kunt door aanpassen van uw gewoontes een bijdrage leveren om de verkeersveiligheid rond de school te verbeteren, zodat uw kinderen en ook de kinderen van anderen veilig naar school kunnen gaan.

Laatste wijziging website: 14 september 2005
Copyright © 2003 Gemeente Berkel en Rodenrijs