Gemeente Den Haag

september 2005
Schone gevels in Rustenburg-Oostbroek (14 september)

Langs een aantal doorgaande wegen en op gezichtsbepalende plekken in de wijk Rustenburg-Oostbroek is sinds de eerste week van september begonnen met de voorbereiding voor het reinigen van de gevels. De gevelreiniging aan de Dierenselaan/Escamplaan en Soestdijksekade draagt bij aan het verbeteren van de uitstraling van de wijk, een van de centrale themas uit het wijkplan (2001). Wethouder Marnix Norder (Ruimtelijke Ordening, Stedelijke Ontwikkeling en Wonen) maakt op donderdag 15 september om 12.00 uur een start met de reinigingswerkzaamheden. De starthandeling zal plaatsvinden op de hoek Soestdijkseplein/ Soestdijksekade.

In het wijkplan voor Rustenburg-Oostbroek wordt de bestaande stedenbouwkundige structuur en de woningvoorraad in stand gehouden. Er is zorg voor de kwaliteiten van de woningvoorraad en de openbare ruimte. Het streven is de wijk aantrekkelijk te maken voor de woonconsument van de 21ste eeuw. "Dat doen we onder andere door de kwaliteit van de openbare ruimte te verbeteren en maatregelen te nemen om de parkeerdruk te verminderen, zegt Marnix Norder, "maar we proberen ook een nieuwe experimentele aanpak die erop is gericht om de wijk samen met de (eigenaar) bewoners op te knappen. Bijvoorbeeld door woninginnovaties als het samenvoegen van woningen en uitbreiding met dakopbouwen te stimuleren en te begeleiden. De gevelreiniging past hier ook in. Op zo'n manier kun je zonder grootschalige ingrepen de woningmarktpositie en de uitstraling van de wijk verbeteren."

Uitvoering
De gevelreiniging draagt bij aan de uitstraling van de wijk, een van de centrale themas uit het wijkplan (2001). De gemeente betaalt de kosten van de reiniging maar de eigenaren moeten wel instemmen met de werkzaamheden aan hun pand. Woningbeheer NV brengt dit project in opdracht van de gemeente tot uitvoering. Woningbeheer NV informeert en begeleidt de verenigingen van eigenaars (VvEs) om tot de aanpak van de gevels van hun woningen te komen. De gevelreiniging zelf wordt in opdracht van de eigenaren uitgevoerd door het bedrijf IMTO-Benelux.

Wijkplan Rustenburg-Oostbroek
Het wijkplan voor Rustenburg Oostbroek is opgezet volgens de innovatief-experimentele benadering. Uitgangspunt voor de innovatief-experimentele aanpak is dat de bestaande stedenbouwkundige structuur en de woningvoorraad worden gehandhaafd. De term innovatief heeft vooral betrekking op de kwaliteiten van de woningvoorraad en de openbare ruimte: er wordt geprobeerd de wijk aantrekkelijk te maken voor de woonconsument van de 21ste eeuw. De experimentele aanpak is erop gericht om op verschillende fronten nieuwe mogelijkheden te verkennen en bestaande maatregelen beter te benutten.