LEI

persbericht / nr. 1814

14-september-2005

Potplantenteler die minder stookt kan soms meer verdienen

In de potplantenteelt kan veel energie worden bespaard door verlaging van de stooktemperatuur. Maar is dat voor de teler ook rendabel? Wageningen UR onderzocht de mogelijkheden voor vier belangrijke potplanten. Bij één van de vier, de poinsettia, is temperatuurverlaging niet alleen energiebesparend maar ook economisch perspectiefvol. Bij hortensia's bestaat een redelijke kans dat een temperatuurverlaging kan worden terugverdiend. Voor twee andere soorten, de cyclaam en de potchrysant, geldt dat niet.

Een lagere stooktemperatuur kan het energieverbruik aanzienlijk verminderen. De grootste besparing kan worden geboekt bij de hortensia, waar een verlaging van 20 naar 12 graden zou resulteren in een jaarlijkse energiebesparing van 29 kuub gas per vierkante meter. Dat komt neer op een vermindering met maar liefst 65%. Tegelijk zou de CO2-emissie dalen met ruim 50 kg per vierkante meter. Ook bij de poinsettia kan het energieverbruik met 50 à 60% verminderen. Bij de twee andere onderzochte teelten ligt dat iets lager.

Maar minder stoken betekent ook een langere teeltperiode, wat extra kosten met zich meebrengt. Door de energiebesparing aan de ene kant en toenemende kosten aan de andere kant zal de kostprijs van een poinsettia per saldo net iets kunnen dalen, bij ongeveer gelijkblijvende opbrengsten. Bij de drie andere onderzochte teelten, de hortensia, de cyclaam en de potchrysant, stijgen de totale kosten en zal er dus een hogere opbrengstprijs tegenover moeten staan. De hortensia kan wellicht meer opbrengen doordat de langere teeltperiode leidt tot kwaliteitsverbetering, maar bij de andere soorten is een hogere opbrengstprijs onwaarschijnlijk.

Het onderzoek werd in opdracht van het ministerie van LNV en het Productschap Tuinbouw uitgevoerd door het LEI, het Praktijkonderzoek Plant en Omgeving en Agrotechnology & Food Innovations, alle drie onderdeel van Wageningen Universiteit en Researchcentrum.
---

Het economisch perspectief van energiebesparing door het aanhouden van lagere stooktemperaturen bij potplanten. Het rapport bestellen 'rapport 2.05.10'.