Containervervoer in binnenvaart stijgt met 19 procent In de eerste helft van dit jaar is het containervervoer op de Vlaamse binnenvaartterminals toegenomen met 18,6 procent in vergelijking met dezelfde periode van 2004. In nauwelijks vijf jaar tijd is het containervervoer op de binnenwateren bijna verdrievoudigd. Dat blijkt uit de trafiekcijfers over het eerste semester van 2005, die zopas werden bekend gemaakt door Promotie Binnenvaart Vlaanderen.

De spectaculaire groei van het containervervoer per binnenschip is een recente ontwikkeling. Het is een ontwikkeling die parallel loopt met de maatschappelijke onvrede over containertransport langs de weg. Zelfs binnen de Antwerpse agglomeratie verkiezen een toenemend aantal bedrijven hun containers naar overslagplaatsen in het binnenland (Willebroek, Meerhout e.a.) te brengen, om ze van daaruit per binnenschip naar de maritieme terminals te vervoeren. Bedrijfszekerheid en voorspelbaarheid van aankomsttijd is daarbij van doorslaggevende betekenis. Langs rivieren en kanalen ontstond de afgelopen jaren een netwerk van containerterminals, die op vaste uren en volgens vaste tijdsschema's bediend worden door geregelde lijndiensten van binnenschepen.

In de eerste helft van 2005 werden op de Vlaamse binnenvaartterminals 225.505 TEU overgeslagen, 18,6 procent meer dan in het eerste semester van 2004 en 182,4 procent meer dan in de eerste jaarhelft van het jaar 2000 - nauwelijks vijf jaar geleden. De stijging met bijna 19 procent in de eerste zes maanden van 2005, volgt dezelfde trendlijn van de vorige jaren. Daarbij moet opgemerkt worden dat traditioneel de groei van het containervervoer in de tweede jaarhelft nog hoger ligt dan in het eerste semester.

Dit net van binnenvaart containerterminals is nauw verweven met de maritieme container terminals in de zeehavens. Het belang van de binnenvaart voor de vier Vlaamse zeehavens nam in de eerste jaarhelft nog verder toe. De binnenvaarttrafiek in de zeehavens vertegenwoordigt nu 46,3 procent van het volume aan maritiem vervoer.

In de Vlaamse zeehavens groeit de binnenvaart ook sterker dan het maritiem vervoer. In de eerste zes maanden stegen de maritieme trafieken met 4,8 procent tot 111,7 miljoen ton; de binnenvaart in de Vlaamse zeehavens nam met 5,5 procent toe tot 51,8 miljoen ton.

Volgens cijfers van de waterwegbeheerders over de eerste zes maanden van dit jaar, realiseerde de binnenvaart in Vlaanderen 2,3 miljard tonkilometer. Dat is 1,7 procent minder dan in 2004 - een gevolg van lokale situaties en de afnemende ertstrafieken op het Albertkanaal - maar nog altijd een groei met 16 procent tegenover vijf jaar geleden.

Contact voor journalisten :
Christa Kellens
tel. 011/23 06 06
www. binnenvaart.be