Gemeente Beuningen


Wat te doen met overtollig grond?

Bij werkzaamheden in de tuin of bij bouwwerkzaamheden komt vaak grond vrij. Een gedeelte van deze grond kan meestal wel op het eigen perceel gebruikt worden, maar wat kunt u nu doen met de overtollige grond? Er zijn een aantal mogelijkheden.


1. Afvoer via een aannemer of containerbedrijf Als de werkzaamheden door een hovenier of een aannemer worden uitgevoerd kan deze wellicht voor de afvoer van de grond zorgen. Is dit niet het geval dan kan een container gehuurd worden. De kosten voor het afvoeren van de grond zijn hierbij meestal in de huurprijs verwerkt.


2. Hergebruik in de gemeente
Mocht u iemand kennen in de gemeente die uw grond graag zou willen hergebruiken dan kan dat mits de kwaliteit van de grond goed genoeg is. De grondkwaliteit wordt bepaald aan de hand van de bodemkwaliteitskaart. Deze kaart geeft een beeld van de globale bodemkwaliteit van de hele gemeente. De opzet is dat alleen grond van dezelfde kwaliteit of schone grond hergebruikt kan worden. Om in aanmerking te komen voor hergebruik in de gemeente moet u een meldingsformulier invullen. Dit formulier kunt u aanvragen bij de bodemmedewerker van de afdeling Milieu, telefoon 024 - 678 08 00. Op het formulier kunt u aangeven waar de grond vandaan komt en waar u met de grond naar toe wilt. Op basis van deze gegevens wordt met behulp van de bodemkwaliteitskaart beoordeeld of hergebruik mogelijk is. Het kan zijn dat voor de beoordeling extra gegevens noodzakelijk zijn, zoals een bodemonderzoek. Deze kosten komen dan voor uw rekening. Mocht u dit niet willen dan kunt u op dat moment alsnog beslissen de grond af te voeren.


3. Afvoer
U kunt uw grond ook afvoeren naar de milieustraat Dar in Nijmegen of het gronddepot in Beuningen. De bestemming is afhankelijk van de hoeveelheid grond.

Kleine partijen grond (per aanhanger)
Kleine hoeveelheden kunnen per aanhanger naar de milieustraat van de Dar in Nijmegen gebracht worden. Dit werkt zo:

- U moet zich bij de Dar kunnen legitimeren als inwoner van Beuningen.
- U mag tot 2 m³ grond aanleveren.

- U betaalt ¤ 6,90 per ¼ m³.

- U kunt contant of met pinpas afrekenen.

Grotere partijen grond
Grote partijen die per vrachtwagen worden vervoerd kunnen naar het gronddepot in Beuningen worden gebracht. Minimaal 1 week voordat u de grond wilt afvoeren meldt u dit aan bij de gemeente. Na de melding ontvangt u het aanmeldingsformulier van Grondbank GMG. De Grondbank laat u ook weten op welke (doordeweekse) dag u de grond kan aanbieden. De hoeveelheid aangevoerde grond wordt door middel van weging bepaald en de kosten bedragen EUR 14,75 per ton. Dit bedrag hoeft u niet direct te betalen, als aanvrager krijgt u een factuur van de Grondbank.