Provincie Limburg

Anders werken voor het beste resultaat GS stellen kadernotitie Resultaatgerichte allianties vast

De Provincie participeert (menskracht, kennis en faciliteiten en geld) alleen nog in regionale samenwerkingsinitiatieven, als zonder de provinciale betrokkenheid ontwikkelingen te traag verlopen of initiatieven niet van de grond komen. Dit stellen Gedeputeerde Staten in de kadernotitie Resultaatgerichte allianties die op 13 september is vastgesteld en nu ter vaststelling aan Provinciale Staten is gezonden.

De maatschappelijke vraagstukken waar we in Limburg mee te maken hebben zijn vaak zeer complex (werkgelegenheid, bereikbaarheid, veiligheid enz.) en vragen om een gezamenlijke uitvoeringsgerichte aanpak. De Provincie steekt geen geld meer in individuele initiatieven van partijen, maar ondersteunt alleen nog concrete initiatieven, die door verschillende partijen in een regio worden gedragen. Dit stellen Gedeputeerde Staten in de kadernotitie Resultaat gerichte allianties. GS hopen met deze notitie partijen tot meer samenwerking aan te zetten en de focus op het eigenbelang naar de achtergrond te dringen.

Met de kadernotitie Resultaatgerichte allianties in een voortdurend veranderende samenleving willen GS aan alle partijen in Limburg duidelijk maken welke uitgangspunten zij hanteren als het gaat om samenwerking met derden:

* inhoud is leidend.

* Zonder draagvlak (commitment en middelen) voor samenwerking bij partners geen provinciale inzet.

* Provincie inzet moet meerwaarde opleveren.
* Nadruk op uitvoering in 2006 - 2007.

Gedeputeerde Herman Vrehen: Over regionale samenwerking in Limburg is de afgelopen jaren veel gesproken en de structuur waarbinnen de samenwerking moet plaatsvinden is de afgelopen jaren het object van vele studies, plannen, visies en voornemens geweest. De resultaten waren erg wisselend en vaak onvoldoende. Dat moet veranderen, mede omdat uitvoerings- en resultaatgerichtheid hoog in ons vaandel staan in het coalitieakkoord. Wij willen alleen met partijen die daadwerkelijk de wil tot samenwerking tonen om tafel gaan zitten om zodoende te komen tot een selectieve concrete agenda en financiering daarvan. Iedere partij moet daarbij bereid zijn om financiën beschikbaar te stellen om de ambities waar te maken. Door de toepassing van de bovenstaande uitgangspunten bij de samenwerking met derden wordt resultaatgericht samenwerken gestimuleerd, hetgeen leidt tot een wezenlijke bijdrage aan de toekomst van Limburg.

14-9-2005 11:14