Gemeente Pekela


Pekelders mogen stemmen in lokaal van hun keuze

De gemeente Pekela gaat deelnemen aan het project "Stemmen in een willekeurig stemlokaal" voor de gemeenteraadsverkiezingen die in maart 2006 worden gehouden. Het betekent dat de stemgerechtigde burger in elk willekeurig stemlokaal binnen de eigen gemeente zijn stem uit kan brengen.
Uit de evaluatie van het experiment waarbij vier Nederlandse gemeenten waren betrokken is gebleken dat zowel de kiezers als de gemeenten positief waren over het verloop en de resultaten. Burgers krijgen niet meer de traditionele oproepingskaart maar een vernieuwde versie ervan, de stempas. Dat is een document met echtheidskenmerken, kopieerbeveiliging en met een uniek nummer. Zonder stempas is het niet mogelijk om een stem uit te brengen. In geval van vermissing kan uitsluitend op het gemeentehuis een vervangende stempas worden verkregen. Het verstrekken van een duplicaat op het stembureau is met de invoering van de stempas niet meer mogelijk. Voor gemeenten heeft deelname aan dit project geen ingrijpende gevolgen. In plaats van een positief kiezersregister waarin alle kiesgerechtingen vermeld staan wordt er bij het nieuwe systeem een negatief kiezersregister aangelegd. Daarin worden de gegevens opgenomen van vervallen stempassen als gevolg van vermissing, diefstal of intrekking. Op het stembureau worden de stempassen aan de hand van dit register geverifieerd op uitsluiting. Het stemmen met een onderhandse volmacht en een volgmachtbewijs blijft ook in de nieuwe situatie mogelijk. Door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zal een voorlichtingsscampagne worden gestart. Ter stimulering van deelname door gemeenten verstrekt het genoemd ministerie een vergoeding van tien eurocent per kiesgerechtigde aan de gemeente.

Pekelders mogen stemmen in lokaal van hun keuze 14-09-2005 De gemeente Pekela gaat deelnemen aan het project "Stemmen in een willekeurig stemlokaal" voor de gemeenteraadsverkiezingen die in maart 2006 worden gehouden.

---