Socialistische Partij

Minister verbiedt uitbuit-CAO voor Poolse uitzendkrachten

14-09-2005 * Minister De Geus heeft een aparte uitzend-CAO voor buitenlandse werknemers verboden, omdat die in strijd is met de Wet Gelijke Behandeling. De CAO was opgesteld door een uitzendbureaus die zijn gespecialiseerd in Poolse werknemers. SP-Kamerlid Jan de Wit was fel tegen deze `uitbuit-CAO' en is zeer verheugd met het verbod: "Het is een eerste stap tegen de oneerlijke concurrentie die onze arbeidsmarkt steeds verder verziekt."

De Wit: "De uitzendbureaus probeerden onder de uitzend-CAO en andere CAO's uit te komen en dat is nu gelukkig voorkomen. Hiermee is in ieder geval een stap gezet om oneerlijke concurrentie en uitbuiting te voorkomen."

Jan de Wit "Ik ben blij dat deze discriminerende CAO van de baan is. De SP heeft vorige week een meldlijn geopend tegen de concurrentievervalsing op de arbeidsmarkt die het gevolg is van de toestroom van Polen. Ik krijg nu zelfs melding dat gezonde Polen aan het werk zijn op sociale werkplaatsen, die juist bedoeld zijn voor mensen met een handicap."

"De regering kan niet achterover leunen terwijl vrachtwagenchauffeurs hun werk verliezen aan Polen, kleine bouwondernemers werk zien worden uitgevoerd door Oost-Europeanen en schilders werkloos worden door oneerlijke concurrentie. We hebben niks tegen de komst van Polen, maar ze moeten wel werken onder Nederlandse normen en arbeidsvoorwaarden."