Gemeente Helmond


---

Kasteeltuin Helmond krijgt flinke opknapbeurt

De tuin rondom het Helmondse kasteel voldoet niet meer aan de eisen die de verschillende gebruikers eraan stellen. De gemeente gaat vanaf midden september tot medio oktober renovatiewerkzaamheden aan de tuin uitvoeren. Daarnaast wordt er een visie opgesteld voor een eventuele herinrichting van de tuin. Doel is om een groene en open kasteeltuin te creëren waar mensen graag verblijven en die qua inrichting en uitstraling aansluit bij het gerenoveerde kasteel en het centrumplan.

Visie
De gemeente Helmond werkt aan een visie op het gebruik, de uitstraling, de cultuurhistorische waarden en de mogelijkheden van de kasteeltuin. Hierbij staan de volgende drie uitgangspunten centraal:
1. Verbetering van de functie van de tuin als openbaar verblijfsgebied, met name voor het dagelijks gebruik;
2. De tuin moet beter aansluiten bij de directe omgeving en uit zijn stedenbouwkundige isolement komen;

3. Vergroting sociale veiligheid.

Werkzaamheden op korte termijn
De gemeente wil dit jaar nog de meest nijpende aanpassingen doorvoeren. Daarom krijgt de tuin -nog voordat de visie klaar is- een grondige opknapbeurt. Het werk bestaat uit snoeien, kappen, zaaien, planten en opruimen. Zo worden enkele bomen en uitgegroeide coniferen gekapt. Ook worden de heestervakken opgeknapt of verwijderd en wordt er gras ingezaaid. Ook gaat de gemeente studeren op betere verlichting. Daarnaast wordt de milieuonvriendelijke verharding van de paden verwijderd. In plaats hiervan krijgen ze eenvormige klinkerbestrating. De combinatie van deze ingrijpende beheersmaatregelen en betere verlichting moet ervoor zorgen dat de kasteeltuin aantrekkelijker, opener en sociaal veiliger wordt. De kasteeltuin moet zo weer het kloppende groene hart van het Helmondse centrum worden.

Tuin beperkt toegankelijk
De aannemers die door de gemeente zijn ingehuurd starten op 14 september. Het kasteelpark is dan tot midden oktober beperkt toegankelijk. De overlast van de werkzaamheden zal minimaal zijn.
---

| |