Gemeente Haarlem


Onafhankelijk onderzoek ondersteunt aanpak College

Het onderzoeksbureau Berenschot ondersteunt de analyse en aanpak van het College van B&W aangaande de problematiek bij bureau Vastgoed.
Berenschot ziet de gebeurtenissen in het voorjaar van 2005 (kredietoverschrijdingen bij Houtmanpad c.a.) als een extra impuls voor de al in gang gezette reorganisatie- en verbetertrajecten. Ook constateert het bureau dat 2004 door meerdere verzwarende omstandigheden (reorganisatie, nieuw financieel systeem, wisseling in management, grote druk op productie) geen voorspoedig jaar was voor bureau Vastgoed. Door de inhoud van het werk kwam de bedrijfsvoering in het gedrang.

Berenschot constateert dat het pakket maatregelen dat het College heeft ingevoerd adequaat is. Een sterke (financiële) control én een betere bestuurlijke en ambtelijke rolverdeling zijn inmiddels in gang gezet.
Het rapport van Berenschot bevestigt de overtuiging van het College van B&W voor wat betreft de analyse, het plan van aanpak en de maatregelen zoals die door het management zijn voorgesteld en nu worden uitgevoerd.

Naast de second opinion van Berenschot is door de gemeente zelf de situatie rond het project Houtmanpad/Leeuwensleutelschool geanalyseerd. De bevindingen bevestigen de eerdere algemene gemeentelijke analyse over de problematiek binnen Vastgoed. De ingezette maatregelen zijn dan ook naar de mening van het College adequaat om problemen zoals die bij het Houtmanpad aan de orde zijn geweest in de toekomst te voorkomen.

Het rapport zal, voorzien van een advies van de rekenkamercommissie, door de gemeenteraad worden besproken.


14 september 2005
sector Concernstaf
Linda Lans, communicatieadviseur
023-511 3075
023-511 3040
llans@haarlem.nl
237/2005