Socialistische Partij

Herindeling: Linkse lente voor Remkes

14-09-2005 * Gisteren hebben de PvdA en GroenLinks in de Eerste Kamer minister Remkes aan een krappe meerderheid geholpen voor de herindeling van Sassenheim, Warmond en Voorhout. Het voorstel kreeg verder alleen de steun van Remkes' eigen VVD. De herindeling tot de nieuwe gemeente Teylingen had de steun van de gemeenteraden van Sassenheim en Warmond, maar niet van Voorhout. Bovendien heeft in alledrie de gemeenten de bevolking zich tegen herindeling uitgesproken.

De PvdA-fractie stelde dat de minister en de gemeenten al zoveel geld hebben uitgetrokken voor de voorbereidingen. SP-senator Ronald van Raak: 'Maar dat mag nooit een argument zijn! Minister en gemeenten hadden het voorstel gewoon eerder bij de Kamer moeten indienen. Of moeten wachten tot het besluit was genomen. Nu kan de minister bij elk wetsvoorstel wel veel geld uitgeven, zodat geen enkel voorstel meer kan worden afgekeurd.' GroenLinks gaf toe dat vooral de herindeling van Voorhout eigenlijk onbegrijpelijk is. Ook noemde de fractie de resultaten van een onderzoek naar de geringe bestuurskracht van de huidige gemeenten aanvechtbaar. Van Raak: 'Ik hoop niet dat deze steun van de PvdA en GroenLinks het eerste resultaat is van de "Linkse lente" waartoe Femke Halsema heeft opgeroepen.'

De minister zegde de Eerste Kamer wel een notitie toe over het beoordelen van het draagvlak in te herindelen gemeenten. Daarbij wordt ook het voorstel van de SP-fractie voor een verplicht referendum meegenomen.