Kennisnet

Zoetermeer, 14 september 2005

Expose Your Talent
SURFnet en Kennisnet organiseren videowedstrijd voor het voortgezet onderwijs

SURFnet en Kennisnet organiseren dit schooljaar de tweede editie van de videowedstrijd Expose Your Talent. Leerlingen uit de bovenbouw VMBO, Havo of VWO maken in teamverband een korte digitale videofilm. Na een succesvolle pilot vorig jaar wordt de wedstrijd dit schooljaar voor het eerst op landelijke schaal georganiseerd. Expose Your Talent is van start gegaan op 12 september en wordt op 28 juni afgesloten met een feestelijke prijsuitreiking. SURFnet en Kennisnet werken samen aan het onderzoeken en ontwikkelen van breedbandige educatieve internettoepassingen voor het onderwijs. Zij willen met deze wedstrijd een actieve inzet van video en moderne internettoepassingen binnen het onderwijs stimuleren.

Inschrijven
Op 12 september is de inschrijving voor Expose Your Talent gestart, deze verloopt via de wedstrijdsite www.exposeyourtalent.nl. Leerlingen stellen zelf een team samen van drie tot tien leerlingen. Ze kiezen een onderwerp voor het filmpje en vragen een docent om als coach op te treden. De productie moet Nederlandstalig zijn en mag maximaal vijf minuten duren. Bij het maken van de film moet gewerkt worden met een duidelijke rolverdeling. Er moet een script worden geschreven, camera, licht en geluid moeten worden bediend, acteurs moeten hun rol kennen en een regisseur moet de totale regie voeren.

Meedoen
Meedoen vereist creatieve vaardigheden en doet een beroep op de mogelijkheid om samen te werken, gestructureerd te werken en om te gaan met moderne internetmiddelen. Deelnemende teams kunnen hun eigen productie tot uiterlijk 10 mei 2006 inzenden en publiceren op internet. Samen met de film moet een zelfgemaakte filmposter worden ingezonden ter promotie van de film. Scholen die meedoen dienen zelf te beschikken over apparatuur en een breedband internetaansluiting waarmee deelnemers online instructievideo's kunnen bekijken en hun eigen materiaal op internet kunnen plaatsen. De website www.exposeyourtalent.nl bevat een multimediale leeromgeving, X-learn, waar deelnemers stap voor stap leren hoe een film gemaakt moet worden. Voor (potentiële) coaches worden diverse workshops georganiseerd over bijvoorbeeld scenarioschrijven, cameravoering en het publiceren van videobestanden op internet. Daarnaast is er voor coaches een forum en kunnen zij vragen stellen aan de organisatie van Expose Your Talent.

Jurering en finale
De inzendingen worden door twee jury's beoordeeld. De online vakjury bestaat uit onderwijsdeskundigen, experts op het gebied van kunst en filmmakers. Deze vakjury bepaalt welke teams in de prijzen vallen. De hoofdprijs is de nieuwste X-box met drie games naar keuze voor ieder teamlid. Daarnaast is er een publieksjury die bestaat uit deelnemers aan de wedstrijd en overige bezoekers van de Expose Your Talent website. De film die als beste uit deze jurering naar voren komt, ontvangt de publieksprijs. De uitslagen worden op 28 juni 2006 bekend gemaakt tijdens een feestelijke awardavond.
---