Nieuwsbericht Zeilen

14-9-2005

Hans en Gerard van Drunen winnen NK 16m2 op het Sneekermeer.

Van 8 t/m 11 september was het Sneekermeer het toneel van de
Nederlandse kampioenschappen zestienkwadraat. Onder de 56 deelnemers bevonden zich meer dan 20 mensen met een of meer nationale of
internationale titels op zak. Een sterk wedstrijdveld dus.

De wedstrijdleiding was in handen van de zeer ervaren Jan Kooistra van de KWS, die zelf inmiddels ook meer dan 20 NKs op zijn naam heeft staan. Hij leverde in vier dagen tien geslaagde wedstrijden af en een veelvoud aan starts. Bijzonder was de tweede wedstrijddag die onder bijzonder moeilijke windomstandigheden werd gehouden. De boten bleven bijna acht uur onafgebroken op het water. Tot driemaal achtereen werd een reeds gevorderde race afgebroken wegens sterk schiftende wind om opnieuw te worden verzeild. Een unicum in de geschiedenis van de zeilsport!

De wedstrijden werden gezeild bij prettige nazomertemperaturen en zwakke wind.
De combinatie met een hoge buienactiviteit maakte het verloop van de wedstrijd grillig en onvoorspelbaar. Windschiftingen tot 60 graden bepaalden het verloop van de races.

Hans van Drunen werd samen met zijn broer Gerard over-all winnaar, juist voor Thijs Kort en Willy Boomsma. Het was de derde keer dat Hans van Drunen de nationale titel behaalde. Voor Thijs Kort was verder het de zesde maal op rij dat het vice-kampioen werd. Dat laatste overigens met steeds een andere team vóór hem in het klassement. De laatste race was de beslissende race, waarin een protest een zwaar stempel op het verloop drukte. Na een 2,5 uur durende protestbehandeling hakte de voorzitter van de protestcommissie van de KWS de knoop door. Pas om kwart over zes kon officieel bekend gemaakt worden wie zich nationaal kampioen 2005 mocht noemen..

De strijd in de evenementengroep was niet minder enerverend. Daarin streden vier voormalige kampioenen om de hoogste eer. Daaronder Maarten Jamin, regerend wereldkampioen in de Yngling-klasse.
Uiteindelijk won Lodewijk Baas, met bemanning Ruud Heisterborg.