KPN NV

|

|KPN: versnelde UMTS-dekking in landelijke gebieden     |                        |
|                         |
Door het toepassen van een uniek concept breidt KPN zijn UMTS-netwerk versneld uit in landelijke gebieden. Met het zogeheten 'UMTS High Site' (UHS) concept worden speciaal ingestelde UMTS-antennes hoger dan 80 meter geplaatst. Hierdoor hebben de antennes een groter bereik en kan één UHS-locatie dezelfde hoogwaardige dekking bieden als een vijftal conventionele opstelpunten. Dankzij toepassing van dit UHS-concept op in totaal twintig landelijke locaties kan KPN snel en efficiënt UMTS dekking realiseren. Normaliter zouden deze gebieden pas in een later stadium van de UMTS netwerk-uitrol aan de beurt zijn.

Het UHS-concept werd bedacht en ontwikkeld door KPN-dochter E-Plus in Duitsland, waar het sinds vorig jaar succesvol wordt toegepast op ca. 200 locaties. Bijzonder bij UHS is niet alleen de hoogte waarop de antennes worden geplaatst, maar ook het gebruik van meerdere nauwkeurig gerichte antennes op één locatie. De individuele antenne wordt zodanig ingesteld dat dekking voornamelijk in een smalle strook tot in de verte wordt bereikt, in plaats van in de breedte.

KPN maakt voor zijn UHS-installaties gebruik van bestaande locaties zoals televisie- en straaltorens. Tot op heden heeft KPN drie UHS-locaties in dienst genomen in Tjerkgaast, Lelystad en Markelo. Dit jaar volgen Hoge Smilde, Irnssum en Wieringermeer. Volgend jaar gaat KPN nog veertien UHS-locaties in dienst nemen.

Op dit moment biedt KPN UMTS-dekking aan ca. 60% van de Nederlandse bevolking. Het dekkingsgebied zal geleidelijk worden uitgebreid. UMTS is de nieuwe standaard voor mobiele communicatie. Door de hoge efficiëntie van het netwerk zijn naast bellen en SMS'en ook nieuwe toepassingen mogelijk. Voorbeelden zijn videobellen, het bekijken van televisieprogramma's op het mobiele toestel en overal en altijd breedband internetten met laptop, mobieltje of handcomputer.


Noot voor de redactie (