Gemeente Rotterdam

Bezoekadres: Stadhuis

Coolsingel 40 Rotterdam

Postadres: Postbus 70012

3000 KP Rotterdam

Nieuw afvalbeleid voor Rotterdam

GFT-afval vervangen door oud papier

Het gescheiden inzamelen van afval in Rotterdam krijgt de komende vijf jaar een nieuwe impuls. Het gaat daarbij om grofvuil, papier, glas en kunststoffen; een belangrijk deel van het huishoudelijk restafval. GFT-afval hoeft niet meer gescheiden worden ingezameld. Door verbeterde verbrandingstechnieken maakt het voor het milieu niet meer uit of GFT- afval wordt gecomposteerd of verbrand. Daarom worden biobakken omgebouwd naar papiercontainers. Hiermee is wel meer milieuwinst te behalen. Dat staat in de nota Afvalbeleid 2005-2010 die vanmiddag door wethouder Lucas Bolsius is gepresenteerd.

Van biobak naar papierbak

Vanaf januari 2006 gaat Roteb bij laagbouwwoningen, zo'n 70.000 huishoudens, papier huis-aan-huis inzamelen. Hiervoor wordt de biobak omgebouwd naar papiercontainer. Elke vier weken wordt het papier opgehaald. Het restafval wordt dan voortaan elke week opgehaald. Nu gebeurt dat nog tweewekelijks. Volgens verantwoordelijk wethouder Lucas Bolsius stijgt de hoeveelheid ingezameld papier door deze nieuwe manier van inzamelen met ongeveer zeventig procent. Bolsius:"Het levert daarmee een aanzienlijke milieuwinst op. Twee proeven in Rotterdam met huis-aan-huis inzameling van oud papier in Hillegersberg en Hoek van Holland zijn succesvol. Bij 3.400 huishoudens heeft de Roteb jaarlijks zo'n 575 ton oud papier opgehaald. Dat is 80% meer".

Gft-afval

Uit landelijk onderzoek, het Landelijk Afvalbeheerplan 2003, blijkt dat de verbrandingstechnieken zo zijn verbeterd, dat voor het milieu geen verschil meer uitmaakt of GFT- afval wordt gecomposteerd of verbrand. Het afval dat wordt verbrand, wordt onder meer omgezet in energie en elektriciteit. Door de biobak om te bouwen naar papiercontainer wordt meer milieuwinst behaald. Als extra service haalt Roteb het (grof) tuinafval op afroep aan huis op, zoals dat nu ook met grofvuil gebeurt. Ook is het nog steeds mogelijk gft-afval af te leveren bij de Milieuparken en Milieubrengstations. Rotterdammers die dat willen, kunnen gratis een compostvat voor thuisgebruik in bruikleen krijgen.

Kunststof flessen

Meer milieuwinst valt ook te halen uit het gescheiden inzamelen van kunststof flessen. Omdat kunststof slecht verbrandt en volumineus is, is het inzamelen en verwerken van dit afval relatief duur. Elf procent van het restafval bestaat uit kunststoffen. Het is daarom zinvol dit afval te recyclen. In Rotterdam loopt momenteel een proef van een jaar met de inzameling van PET-flessen bij onder meer scholen en sportverenigingen.

Voorzieningen

In de afgelopen periode stond de realisatie van voorzieningen zoals Milieuparken en papier- en glascontainers voor afvalscheiding centraal. De meeste voorzieningen zijn gerealiseerd. Nu ligt de nadruk op het bekendmaken van de voorzieningen en een goede scheiding van het afval. Inzicht in resultaten en kosten krijgt daarom meer aandacht. De uitkomsten gebruikt Roteb om de gescheiden inzameling van afval te optimaliseren. Daarnaast dragen de uitkomsten bij aan gerichte communicatie over afvalscheiding.

Noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam