Vereniging Nederlandse Gemeenten

VNG wijst kabinetsstandpunt participatiebanen af

De VNG heeft in een brief aan de Tweede Kamer laten weten het kabinetsstandpunt over het RWI-advies Omdat iedereen nodig is af te wijzen. In het RWI-advies wordt voorgesteld de Wet Werk en Bijstand (WWB) zodanig aan te passen, dat gemeenten uitkeringsgelden in kunnen zetten voor gesubsidieerd werk, de zogenaamde participatiebanen. Deze banen zijn bedoeld voor mensen die de stap naar de reguliere arbeidsmarkt (nog) niet kunnen zetten.

Het kabinet is van mening dat het gemeenten vrij staat participatiebanen in te zetten. De banen moeten altijd zijn gericht op uitstroom naar regulier werk en gemeenten dienen de participatiebanen binnen de wettelijke kaders van de WWB in te zetten. Deze wettelijke kaders schieten volgens de VNG juist tekort.

In verband met de toenemende druk op de onderkant van de arbeidsmarkt zijn de participatiebanen een noodzakelijk instrument zijn om mensen voor kortere of langere tijd te laten deelnemen aan het arbeidsproces en ze weer laten participeren in de samenleving.

Brief aan de Tweede Kamer