Gemeente Exaten


De raadpleegavonden over de toekomstvisie herindeling

Een tussenbalans

Op dit moment (8 september)zijn inmiddels 7 van de 16 raadpleegavonden gehouden.
In Ell, Haler, Heythuysen, Horn, Ittervoort, Heibloem en Roggel hebben inwoners, samen met de vertegenwoordigers van de gemeente, van gedachten kunnen wisselen over de komende herindeling.

Het aantal mensen dat de avonden bezocht was wellicht wat aan de magere kant maar de betrokkenheid en gemotiveerdheid van de aanwezigen was daarentegen erg groot. Er werd aandacht gevraagd voor puur lokale zaken maar ook over zaken die voor alle kernen gelden. Er werd zelfs al opgemerkt dat het goed zou zijn om nu al, nog voor de herindeling definitief is, te werken aan een wij-gevoel.

Om daar al een beetje aan tegemoet te komen volgt hier een overzicht van zaken die tijdens de raadpleegavonden zoal aan de orde kwamen. Het is natuurlijk geen opsomming van alle gemaakte opmerkingen maar het zijn onderwerpen die op meerdere plaatsen aan de orde kwamen.


** Aandacht werd gevraagd voor openbaar vervoer tussen de kernen maar ook vervoer naar het gemeentehuis, ongeacht de vraag waar dat gemeentehuis straks zal worden gerealiseerd.


** Gewezen werd op het belang van de instandhouding van de kleine kernen. Het zou slecht zijn als de leefbaarheid in de kleine kernen verdwijnt, als gevolg van de herindeling. In dit verband werd tevens gewezen op het beschikbaar zijn van primaire voorzieningen in elke kern. Los van het samengaan moet elke kern ook zijn eigen identiteit kunnen behouden.


** Diverse mensen vroegen aandacht voor een evenwichtig spreidingsbeleid van voorzieningen over de diverse kernen. Samenwerking zal straks nodig zijn om bepaalde voorzieningen in stand te kunnen houden maar het zou erg slecht zijn als de belangrijkste voorzieningen (sporthal-zwembad-gemeenschapshuis-school etc) allemaal in één woonkern zouden worden geconcentreerd.


** Ook de dorpsraden kwamen in praktisch alle kernen ter sprake. De meningen waren op dit punt overigens wel verdeeld maar dan vooral over de vraag wat de positie van zo'n dorpsraad moest zijn. Moet het een soort 4e bestuurslaag met een eigen budget zijn, of moet het het karakter krijgen van een spreekbuis ?


** Het mag er, volgens de meesten, voor de burgers niet duurder op worden. De gemeente moet bij het nemen van beslissingen en het maken van keuzen daarmee rekening houden.


** Veel aandacht wordt gevraagd voor een woningbouwprogramma dat ook gericht is op de verdere woonmogelijkheden in de kernen. Niet alleen bouwen mogelijk maken in de grootste kern maar ook de kleine kernen voldoende groeimogelijkheden bieden.


** Goede communicatie tussen overheid en burger wordt als erg belangrijk ervaren. In dit verband kwamen ook zaken aan de orde als, de één-loket-functie en mogelijke contactpersonen in het gemeentehuis voor elke woonkern.

Tot zover een korte samenvatting van de eerste 7 raadpleegavonden. De komende dagen gaan we verder in de overige woonkernen. Dus als u nog interesse hebt, kom gerust naar een van de avonden. De plaatsen en tijdstippen staan hieronder nog vermeld. Ook over de inbreng tijdens die laatste avonden zullen wij u, via dit blad, nog informeren.
Binnenkort zullen wij ook nog PER WOONKERN aangeven welke onderwerpen daar zoal aan de orde zijn gekomen.

Alle gemaakte opmerkingen worden gebundeld en later aangeboden aan de gemeenteraden
van de gemeenten die de opmerkingen zullen gebruiken bij het formuleren van hun definitieve advies over de toekomst van de nieuwe gemeente.

De nog resterende avonden 14 sept Baexem Baexheimerhof, Kerkstraat 1a Neer In d'n Haammaeker, Hoogstraat 2 15 sept Buggenum Café-zaal Oppe Berg, Bergstraat 3 Kelpen-Oler Trefcentrum, Kerkstraat 2a 22 sept Neeritter 't Törp, Driessensstraat 9

Alle avonden beginnen om 19.30 uur. U bent van harte welkom.