Dienstenbond CNV

Principeakkoord CAO Textielgroothandel
14-09-2005

Maandag 11 september zijn de werkgevers voor de Groothandels in Textielgoederen en CNV Dienstenbond een principeakkoord overeen gekomen. Wij zijn van mening, dat als de leden instemmen, er een goede CAO wordt afgesloten voor de branche. De nieuwe CAO geldt dan met terugwerkende kracht van 31 maart 2004 tot 1 april 2006.

Via een mailtje naar h.devaan@cnvdibo.nl vragen wij u of u wel of niet instemt met het principeakkoord. Doe dat uiterlijk woensdag 28 september. Vergeet niet uw naam, lidnummer, adres, postcode en woonplaats te vermelden. Zoals u weet zijn het de leden van CNV Dienstenbond die de laatste stem hebben over hun eigen CAO.

De laatste vergadering
In september zijn de CAO onderhandelingen met werkgevers zeer voorspoedig verlopen. De werkgevers hebben met het akkoord duidelijk aangegeven dat ook zij het belangrijk vinden dat er niet alleen een snelle, maar ook een goede CAO zou komen. Wij leggen u het principeakkoord dan ook positief ter instemming voor. De werkgevers hebben zoals u eerder heeft kunnen lezen in het begin een groot aantal verslechteringen voorgesteld. Deze zijn met dit akkoord allemaal van de baan.

De uitkomsten
Looptijd: 2 jaar van 1 april 2004 tot 1 april 2006 met terugwerkende kracht.

Loon: Structureel en over de werkelijk betaalde salarissen 1,1% per 1 november. De salarisverhoging is gebaseerd op 2005. In 2004 is in het najaarsakkoord afgesproken over dat jaar geen loonsverhoging te eisen. Gezien onze eis, de verbeteringen en de situatie in de branche, is dit een goed percentage.

Loondoorbetaling bij Ziekte: Een voor CNV Dienstenbond belangrijk punt. Vanaf 2005 moeten werkgevers arbeidsongeschikten ook het tweede jaar doorbetalen. Daarbij geldt in de wet minimaal 70% van het loon gedurende het tweede jaar. De CAO biedt nu 100% in het eerste jaar en 80% in het tweede jaar. Als er wordt gereĂŻntegreerd, verwacht wordt dat er een volledige afkeuring volgt of het gaat om bedrijfsongevallen, krijgt de arbeidsongeschikte gedurende het tweede jaar aangevuld tot 100%. Als er discussie is over de mate van afkeuring of de inspanningen van de werkgever krijgt de werknemer een second opinion vergoed.

Werkingssfeer: Over de rol en plek van de handelsvertegenwoordiger in de CAO zal een extern bureau een onderzoek doen. Provisiereglingen blijven voor de handelsvertegenwoordigers mogelijk.

Vroegpensioen: Vlak voor de vakantieperiode is pas helemaal duidelijk geworden hoe het regeringsbeleid uitwerkt. De komende maanden zullen partijen hard werken om zo spoedig mogelijk duidelijkheid geven over de gevolgen van het overheidsbeleid voor de vroegpensioenregeling.

Vragen?
Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met uw bestuurder Harrie de Vaan. U kunt hem bereiken op telefoonnummer (010)2651111 of per email op het adres h.devaan@cnvdibo.nl.