Gemeente Cromstrijen


14-09-2005

Een WAM-plaatje hoort
ook op een elektrische fiets

Er is veel onduidelijkheid over een elektrische fiets wel of niet voorzien van een WAM-plaatje. Een elektrische fiets (elo-bike: elektrische ondersteunde bike) is in feite een "gewone" fiets, waarbij ter ondersteuning van de fietser een kleine elektromotor is gemonteerd. Het was onduidelijk welke status dit voertuig heeft met betrekking tot de verkeerswetgeving. De Europese Commissie heeft bepaald dat de Elo-bike niet als een bromfiets moet worden beschouwd, mits is voldaan aan de volgende voorwaarden:

- geen zelfstandige aandrijving alleen ondersteuning van de trapbeweging

- maximaal motorvermogen: 0,25 kW

- boven de 25 km/h mag de elektromotor geen vermogen meer leveren

De in Nederland op de markt gebrachte Elco-bike (waaronder de Sparta Pharos) voldoet aan genoemde criteria om aangemerkt te worden als fiets. Dit betekent dat voor de Elo-bike de permanente voertuigeisen en de gedragsregels van fietsers van toepassing zijn. Voor het rijden met een dergelijk voertuig geldt dus:

- niet leeftijd gebonden

- geen bromfietscertificaat

- geen goedkeuringsnummer

- geen gele/oranje plaat

- gebruik fietspaden

Een WAM-plaatje is niet te verwarren met het bromfietsplaatje. WAM staat voor Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen. Voor toepassing van de WAM is de Elo-bike echter een motorrijtuig. Deze wet laat geen ruimte om bepaalde voertuigen die (mede) door een motor worden aangedreven uit te zonderen van de verzekeringsplicht. Daarom moet u voor de Elo-bike een WAM-verzekering afsluiten en het voertuig voorzien van een WAM-verzekeringsplaatje. U neemt dus erg veel risico door de elektrische fiets niet te verzekeren, want de kosten bij een ongeval kunnen flink oplopen. Let hier dus goed op als u een elektrische fiets koopt bij een fietsenzaak.