Gemeente Cromstrijen


14-09-2005

Ontwikkeling bedrijventerrein Hoeksche Waard

In het kader van deze ontwikkeling is al een aantal stappen gezet. Er is een structuurplan opgesteld voor de ontwikkeling van het bedrijventerrein van 60 hectare. Hieraan gekoppeld is een eerste fase van de MER-procedure doorlopen, wat heeft geresulteerd in een Milieu Effectrapportage (MER). De vervolgstap is het opstellen van een bestemmingsplan. Doelstelling was aan de bestemmingsplanprocedure de tweede fase van de MER-procedure te koppelen.

Inmiddels hebben er echter enkele belangrijke ontwikkelingen plaatsgevonden. Alle Hoeksche Waardse gemeenteraden hebben het 'Afsprakenkader' ondertekend. Daarnaast heeft de Tweede Kamer in de nota Ruimte uitspraken gedaan over bedrijventerreinontwikkeling in de Hoeksche Waard. Hierdoor is er zekerheid ontstaan over de ontwikkeling van een groter bedrijventerrein dan de oorspronkelijke 60 hectare. Tevens heeft afgelopen voorjaar de Raad van State een uitspraak gedaan, waarin zij aangeeft dat het niet mogelijk is om een MER-procedure te doorlopen voor een gedeelte van een voorziene ontwikkeling. De tweede fase van de MER-procedure mag dus niet doorlopen worden voor de ontwikkeling van 60 hectare, omdat er een grotere ontwikkeling voorzien is.

Om deze reden wordt de tweede fase van de MER-procedure gekoppeld aan de MER-procedure voor het bedrijventerrein van 180 hectare. De provincie is het bevoegd gezag en daarmee verantwoordelijk voor het doorlopen van de procedure. De Hoeksche Waardse gemeenten, in het bijzonder Binnenmaas, zijn adviseurs met een bijzondere status.

De provincie legt de startnotitie voor de MER met ingang van 19 september 2005 ter inzage. De provincie publiceert dit onder andere in de Staatscourant en in Het Kompas. Tevens ligt de startnotitie ter inzage in de gemeentehuizen in de Hoeksche Waard. De provincie geeft via een publicatie meer informatie over deze ter inzage legging.

Indien u vragen hebt over de ter inzage legging van de startnotitie, kunt u contact opnemen met mevrouw S. Kegge-Veraar, bereikbaar op telefoonnummer (070) 4416697. Indien u vragen hebt over de koppeling van de MER-procedure, kunt u contact opnemen met de heren W.J. Eising of R. de Vries, op donderdagen bereikbaar op (078) 6480630 (Ruimtelijke Inrichting Hoeksche Waard).