Novib

Oxfam reactie op laatste versie slotdocument VN-Top

Nicola Reindorp, hoofd van Oxfam's kantoor in New York is aan het lobbyen geweest bij de Verenigde Naties en spreekt dagelijks met VN Ambassadeurs en diplomaten die onderhandelen over het VN slotdocument: "Er valt weinig te vieren in de laatste versie van het VN slotdocument. Het enige gebied waarop het lijkt dat regeringen daadkracht tonen is op het punt van verantwoordelijkheid om burgers te beschermen. Dit zal een historische stap zijn, die miljoenen levens kan redden."

"Op het gebied van de strijd tegen armoede dreigt de top te mislukken voordat hij begonnen is. Als dit de definitieve tekst is van het slotdocument zouden wereldleiders zich moeten schamen om het te ondertekeningen. Met uitzondering van de overeenkomst om toekomstige genocide te stoppen.

We wilden een krachtige agenda om armoede aan te pakken, maar in plaats daarvan krijgen we een brochure met al eerder gemaakte beloftes.

Wereldleiders zullen hier arriveren om vast te stellen dat Cuba, Pakistan, Egypte, Iran, Syrië, de Verenigde Staten en Venzuela de top gegijzeld hebben", zegt Nicola Reindorp.

Novib is het Nederlandse lid van Oxfam International, een samenwerkingsverband van twaalf onafhankelijke
ontwikkelingsorganisaties. Het gezamenlijk ideaal: een rechtvaardige wereld zonder armoede.
Bron: Novib, 14 september 2005