Socialistische Partij

Manifestatie `Gym Moet' voor Tweede Kamer

Vandaag `demonstreren' gymleraren met hun leerlingen voor het gebouw van de Tweede Kamer tegen het vogelvrij verklaren van de lichamelijke opvoeding in het voortgezet onderwijs. Minister Van der Hoeven wil de minimale verplichte gym-uren loslaten. Het voorstel van de SP om dit niet te doen, krijgt brede steun in de Kamer. In het debat dat vandaag plaatsvindt, zal de SP opnieuw een minimaal aantal uren voor alle jaren in het voortgezet onderwijs bepleiten.

Poster Gym Moet! Sporten en bewegen zijn van groot belang. Met gym op school bereik je alle jongeren, ook hen die sport en beweging het hardst nodig hebben, maar er niet snel zelf voor kiezen. Daarom is juist school de plek waar je aan de slag kan en moet met bewegen en sport. Niet alleen om gezondheidsredenen, maar ook het leren van sociaal-emotionele vaardigheden, fair play, het bevorderen van burgerschap en integratie zijn gebaat bij gym.

Tweede-Kamerlid Agnes Kant zal 's ochtends de gymleraren een hart onder de riem steken en uiteenzetten hoe zij verder wil bijdragen aan de gezondheid van jongeren. Zo zal zij ook haar wetsvoorstel toelichten om meer speelruimte aan te leggen. Haar `speelruimtewet', waarin gemeenten worden verplicht een bepaald percentage van de openbare ruimte te reserveren voor speelruimte, zal het bewegen bevorderen, zoals ook een verplicht aantal gym-uren dat doet.

Gym Moet!

's Middags zal Onderwijswoordvoerder Fenna Vergeer de gymleraren en leerlingen toezeggen dat zij zich in de Tweede Kamer vandaag opnieuw zal inzetten voor een minimaal aantal uren gym voor elk jaar van het voortgezet onderwijs. De SP pleit er ook voor het minimale aantal uren uit te breiden naar drie uur per week. Uiteraard moet de minister de scholen dan ook de middelen geven om daar aan te kunnen voldoen. Maar het zijn nu net de financiën die Van der Hoeven er toe bewegen om de uren los te willen laten.

Gym Moet!

De SP en de gymleraren zijn bang dat scholen die al verkeren in een financieel moeilijke situatie, in de toekomst meer en meer zullen bezuinigen op gym. Vergeer: "In het MBO heeft een zelfde keuze ertoe geleid dat gym in zijn geheel is verdwenen uit het onderwijs. Ik wil de andere kant op: investeer in onze jeugd, investeer in vakleerkrachten en meer beweging in het voortgezet onderwijs."