Ingezonden persbericht


biologisch nieuwsberichten

Paardentractie voor biologische boer

Het gebruik van "ouderwetse" paardentractie op biologische bedrijven staat in een groeiende aandacht. In Nederland gebruiken nu nog slechts enkele boeren paardentractie. Maar in Duitsland zijn het al zo'n 200 bedrijven.

Het biologisch-dynamisch tuinbouwbedrijf van Leo en Mieke de Visser in Ritthem bij Vlissingen gebruikt al 25 jaar succesvol paarden voor tractie.

Een groot voordeel bij het gebruik van paarden is een betere vruchtbaarheid van de grond. Er is namelijk veel minder sprake van structuurbederf dan bij het gebruik van zware tractoren.

Uit vergelijkend bedrijfsonderzoek binnen het BIOM-I project blijkt dat het bedrijf van Leo en Mieke bij de hoogste opbrengsten en de laagste mestgiften zit. Het ploegen met paarden gaat veel langzamer. Maar het wieden gaat even snel of zelfs beter dan met tractoren.

Het gebruik van dierlijke tractie sluit goed aan bij de principes van biologische landbouw. Met name bij het streven naar natuurlijkheid en milieuvriendelijkheid van de productie.

De gangbare landbouw gebruikt tegenwoordig erg veel energie voor kunstmest en machines: al gauw circa 7500 MJ/ha voor de kunstmest en 5000 MJ/ha voor de machines. Ter vergelijking: 35 MJ = 1 liter benzine.

Biologische landbouw met gebruik van dierlijke tractie zal leiden tot een aanzienlijke energiebesparing, minder luchtvervuiling en een toenemend aantal paarden in het landschap.

EUROPESE WETGEVING VOEDINGS- EN GEZONDHEIDS-CLAIMS

Gezondheid is een steeds belangrijker aspect bij de verkoop van biologische producten. Beweringen over de gezondheid van een product kunnen van grote invloed zijn op het succes van de verkoop. Voedingsclaims (wat zit er in het product) en gezondheidsclaims (welk effect heeft het product) zijn echter wel aan strenge regels gebonden.

Deze regels verschillen aanzienlijk tussen de verschillende Europese landen. Maar dat gaat binnenkort veranderen. Op dit moment ligt een Europese verordening ter goedkeuring bij het Europese parlement. Deze verordening zal de bestaande nationale richtlijnen vervangen en waarschijnlijk begin 2007 in werking treden.

Het voorstel voor de richtlijn is te bekijken op de website van de Europese Commissie: http://europa.eu.int/comm/food/fs/fl/fl07_nl.pdf

Hidde Oenema

Publiciteitscentrum Biologische Landbouw
Postbus 656, 6700 AR, Wageningen
tel. 0317-415.515

Email info@biologisch.nl ; Internet http://www.biologisch.nl


* Foto's op www.bioriginal.info

* ------> Ploegen met Paarden op een bio-zorgboerderij

Marktplaats www.Biologisch.Biz

* ------> Wadden Producten van Texel van "De Keuken & Zo"
* ------> Een stand huren op onze markt ? Dat kan voor 75 euro per jaar !