FNV

Claim over tijdig halen taxipas moet baas wakker schudden

Taxichauffeurs moeten snel de opleidingskosten voor het halen van de chauffeurspas bij hun werkgever claimen. FNV Bondgenoten heeft daartoe een standaardaanvraag geschreven. Wie de pas op 1 januari niet heeft, mag niet rijden.

Het aantal geslaagde chauffeurs blijft sterk achter bij de verwachting. "Een ramp dreigt, vreest de vakbond. Niet alleen voor de taxichauffeurs maar ook voor de honderdduizenden cholieren, zieken en gehandicapten die van de taxi afhankelijk zijn.

De vergoeding van kosten voor opleiding en examen is vastgelegd in de cao. "Maar de werkgevers houden de hand op de knip", merkt vakbondsbestuurder Remko Mast. "Ze hopen dat het ministerie van Verkeer en Waterstaat de ingangsdatum opschuift."

Mast heeft al vaker gewaarschuwd voor de gevolgen van de lakse houding. "Maar die signalen worden weggewimpeld."

Als een chauffeur door de laksheid van de werkgever zijn taxipas niet op tijd heeft, adviseert FNV Bondgenoten een claim in te dienen wegens inkomstenderving.

Vakbondsbestuurder Mast hoopt dat een stroom brieven de werkgevers wakker schudt: "Werknemers en reizigers mogen niet het slachtoffer worden van de zuinigheid van de taxiwerkgevers."

Zie ook de speciale taxisite van FNV Bondgenoten. Daar is ook te vinden hoe de taxiconsulenten van de bond te vinden zijn. Zij kunnen helpen met de aanvraag.