Flandrex België en Astenhof Nederland samen verder in Pluimveeslachterij PERSBERICHT
Veghel/Moeskroen, 14 september 2005

Deel werkgelegenheid Astenhof behouden; expansiemogelijkheden Flandrex

Coöperatie Cehave Landbouwbelang UA en Flandrex SA hebben het voornemen samen verder te gaan in het slachten van pluimvee. De directies van beide ondernemingen (Cehave Landbouwbelang te Veghel namens Astenhof Nederland en Pieter en Stefaan Debrabander namens Flandrex SA te Moeskroen in België) hebben een intentieverklaring getekend om te komen tot een strategische samenwerking. De activiteiten van Astenhof Duitsland blijven buiten het samenwerkingsverband.

Personele gevolgen
De directies zijn er in geslaagd 95 arbeidsplaatsen te behouden voor Astenhof.
Voor Flandrex Moeskroen zal de hele operatie geen invloed hebben op de personeels-bezetting. Medewerkers, ondernemingsraden en betrokken vakbonden van beide bedrijven zijn geïnformeerd.

Joint-venture
De samenwerking wordt geconcretiseerd door de oprichting van een joint-venture, waarin dhrn. Pieter en Stefaan Debrabander een meerderheids-, Cehave Landbouwbelang een minderheidsparticipatie nemen. De managementverantwoordelijkheid komt in handen van Pieter en Stefaan Debrabander.
De nieuwe onderneming heeft twee productielocaties: Flandrex België SA te Moeskroen (500.000 kuikens/week) en Flandrex Nederland BV te Ommel (425.000 kuikens/week). De directies hebben het voornemen de transactie uiterlijk per 31 december 2005 af te ronden, zodat de nieuwe joint-venture met haar beide dochterondernemingen per 1 januari 2006 in bedrijf kan zijn.

Strategie
Enige jaren geleden heeft Cehave Landbouwbelang een duidelijke strategie uitgezet met 'diervoeders' als kernactiviteit. De pluimvee-activiteiten van Astenhof zijn daarbij benoemd als niet-kernactiviteiten. In een reactie zei voorzitter hoofddirectie Cehave Landbouwbelang Kees Sijssens: 'Wij hebben ons altijd op het standpunt gesteld dat de belangen van de vleespluimveehouders, klanten en de medewerkers van Astenhof het beste gediend zijn met verkoop van de vleespluimvee-activiteiten van Astenhof, of deze onder te brengen bij een krachtige partij met toekomstperspectief en knowhow in de sector. Deze is gevonden in Flandrex, waarmee de afgelopen jaren goede en structurele relaties zijn ontstaan, die uiteindelijk resulteerden in deze joint-venture'.

Kwaliteit, flexibiliteit, klantgerichtheid en de dagdagelijkse gedrevenheid van haar medewerkers zijn de pijlers waarop de recente groei van het familiebedrijf Flandrex is gestoeld. Met als doel de verdere groei te verzekeren, zonder de vermelde basisfundamenten te verloochenen, ligt voor Flandrex Moeskroen een nauwe samenwerking met de site te Ommel voor de hand. Geografische complementariteit en de beschikbaarheid van een recent volledig vernieuwde slachtinstallatie bieden de beste kansen om op een economisch verantwoorde manier het hoofd te bieden in een sector die kampt met overcapaciteit. Synergiën tussen de beide sites moeten de basis leggen voor een gezonde expansie.

Einde persbericht

Noten voor de redactie

Over Cehave Landbouwbelang
Cehave Landbouwbelang is een bedrijf gefocust op het (doen) produceren én vermarkten van hoogwaardige diervoeders. De onderneming heeft productielocaties in Nederland, België, Polen en China en produceert/exporteert premixen en concentraten voor diervoeders wereldwijd. Cehave Landbouwbelang werkt continu aan een verlaging van de kostprijs van de eindproducten van haar afnemers door - naast kostenbewustzijn in de eigen organisatie -innovatieve toepassingen in haar voeders en op het boerenerf door continue ontwikkeling van kennis.. Cehave Landbouwbelang realiseert met 2.000 medewerkers een omzet van ruim ¤ 800 miljoen. De strategie van de onderneming is gericht op het handhaven/uitbouwen van de voederactiviteiten in Nederland en daarbuiten.

Over Astenhof
De vleespluimvee-activiteiten van Astenhof vinden plaats in Duitsland en Nederland. In totaal worden er bij Astenhof ca. 40 miljoen vleeskuikens per jaar geslacht. In Nederland vinden de activiteiten plaats bij Astenhof BV te Asten (pluimveeslachterij en verkoop). Astenhof Duitsland bestaat uit het opfokbedrijf Waldecker Geflügel GmbH en de slachterij Astenhof GmbH (Hainspitz), beide gevestigd te Hainspitz (Thüringen) en de verkooporganisatie voor Duitsland gevestigd te Keulen.

Over Flandrex SA
Flandrex SA is gevestigd te Moeskroen, België, en is nummer 4 op de Belgische pluimveevleesmarkt. Flandrex is eigendom van dhrn. Pieter en Stefaan Debrabander die hun bedrijf in de afgelopen jaren zeer succesvol hebben uitgebouwd tot een moderne nieuwe slachterij met een capaciteit van ca. 500.000 slachtingen per week. De onderneming heeft een sterke positie verworven op de Belgische, Engelse, Franse en Nederlandse markt. De contractaanvoer gebeurt via een zestal geselecteerde voerleveranciers. De onderneming kent een gestage omzetgroei met over het lopende boekjaar een omzet van circa 60 miljoen euro. Er werken een 100 tal mensen bij Flandrex.