FNV

WOMENINC

Slachtoffer seksuele intimidatie beter beschermd

Het voorkomen van seksuele intimidatie op het werk wordt vooral een taak van de bedrijven zelf. Dat is de kern van een nieuw wetsvoorstel.

De FNV is tevreden over het wetsvoorstel over seksuele intimidatie dat minister De Geus van Sociale Zaken naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

"We vinden het een goede aanvulling op de verplichtingen die al in de Arbo-wet staan", zegt FNV-beleidsmedewerker Corine van der Vliet. "Overigens is dit wetsvoorstel ingediend naar aanleiding van de Europese Commissie. Het is een implementatie van een Europese richtlijn die vóór 1 oktober moet worden doorgevoerd."

Belangrijk verschil met de huidige situatie is dat seksuele intimidatie nu wordt opgenomen in de Wet Gelijke Behandeling en het Burgerlijk Wetboek. Slachtoffers kunnen hierdoor een klacht indienen bij de Commissie Gelijke Behandeling en bij de rechter. "En dat betekent een betere bescherming van het slachtoffer", zegt Van der Vliet.

In de Arbowet staat al dat werkgevers beleid moeten voeren tegen seksuele intimidatie. Van der Vliet: "Dat is een goede zaak. Bedrijven moeten vooral investeren in het voorkómen van seksuele intimidatie. Als het dan toch voorkomt, moet het in eerste instantie binnen het bedrijf opgelost worden."

De FNV vindt dat werknemers een beroep moeten kunnen doen op een vertrouwenspersoon, en een zorgvuldige interne klachtenprocedure.

14 september 2005

>Lees meer>>