FNV

WOMENINC

Klokkenluider Spijkers nog in de kou

Na twintig jaar gepest en gedoe kwam er in 2002 eindelijk eerherstel voor klokkenluider Fred Spijkers. Triest genoeg weet defensie dit opnieuw te saboteren, zo meldt FNV e-Magazine van 14 september 2005.

Staatssecretaris Van der Knaap wil het dossier van klokkenluider Fred Spijkers achter slot en grendel leggen. En dat terwijl het vol leugens staat. De Tweede Kamer is het hier niet mee eens en ook de FNV en AFMP hebben verontwaardigd gereageerd.

Het is een zaak die nu al meer dan twintig jaar sleept. In 1984 weigert Fred Spijkers, destijds bedrijfsmaatschappelijk werker bij het leger, de leugen te verspreiden dat het mijnongeval waar een medewerker van Defensie aan was overleden, de mans eigen schuld was. De waarheid: de mijn deugde niet en Defensie wist dat. Dat Spijkers dat niet onder het tapijt wil vegen kostte hem zijn baan.

Na een jarenlange strijd wordt Spijkers in 2002 gerehabiliteerd en wordt hem schadevergoeding toegezegd. In 2003 wordt hij ridder in de orde van Oranje Nassau.

Eind goed al goed? Niet dus. In de loop der jaren is Spijkers onder meer in de schoenen geschoven dat hij crimineel zou zijn en psychisch gestoord, kwalificaties die ook in zijn dossier terecht zijn gekomen. Spijkers wil dat het dossier ontdaan wordt van alle leugens, maar krijgt geen toegang.

Verder zit Spijkers ook nog steeds zonder inkomen, zijn schadevergoeding is met 100 procent belast en de rekeningen van artsen en advocaten zijn nog steeds niet betaald, terwijl dat wel was toegezegd. Spijkers is laaiend over de gang van zaken.

14 september 2005