GroenLinks

www.groenlinks.nl
Premier tackelt Pechtold

14 september 2005

Premier Balkenende ziet niets in de plannen voor een nieuw kiesstelsel en voor een gekozen minister-president. Dat zegt Balkenende vandaag in een interview in Elsevier. Daarmee tackelt hij minister Pechtold in zijn plannen voor bestuurlijke vernieuwing. GroenLinks vraagt zich af of Pechtold's onderzoek naar de positie van de MP nog wel zin heeft. Helemaal schrijnend is dat uitgerekend morgen het Burgerforum voor een nieuwe kiesstelsel voor het eerst bijeenkomt. Wijnand Duyvendak vraagt Pechtold om opheldering en is tevens benieuwd wat dit betekent voor het Paasakkoord, waar de plannen van Pechtold een belangrijk onderdeel van zijn.

Wijnand Duyvendak

Schriftelijke vragen van Wijnand Duyvendak aan minister Pechtold:
1. Kent u het bericht dat de minister-president geen heil ziet in verandering van het kiesstelsel en van de positie van de minister-president?
2. Bent u niet op dit moment bezig met een onderzoek naar een mogelijke verandering van de positie van de minister-president?
3. Welke schade berokkenen deze uitlatingen van de premier aan het BurgerForum Kiesstelsel, dat morgen in Amsterdam voor het eerst bijeen zal komen?
4. Ziet u in het licht van de uitlatingen van de minister-president nog heil in het onderzoek en het burgerforum? Zo ja, waarom? Zo nee, welke consequenties verbindt u daaraan?
5. Welke consequenties hebben deze recente ontwikkelingen voor de uitvoering van het Paasakkoord, waar deze elementen uit uw agenda een belangrijke plaats in innemen?