Vereniging Nederlandse Gemeenten

Verslag landelijk bestuurlijk overleg water

Tijdens het landelijk bestuurlijk overleg water (LBOW) op 12 september stonden een aantal voor gemeenten relevante onderwerpen. Hieronder een korte terugblik op de bespreking hetgeen de VNG bij monde van woordvoerder Govert Veldhuijzen (wethouder Dordrecht) daarbij ingebracht heeft.

Stedelijke wateropgave en verbreed rioolrecht

De VNG werkt aan een actieprogramma en handreiking stedelijke wateropgave. Dit naar aanleiding van de VNG-rapportage stedelijke wateropgave. De VNG hoopt de handreiking die de taakverdeling tussen gemeente en waterschap op het gebied van de stedelijke wateropgave moet verduidelijken, z.s.m. het land in te sturen. De VNG gaf aan dat, zolang het financieringsperspectief omtrent verbreed rioolrecht onduidelijk blijft, het lastig is om gemeenten goed te informeren hierover.

Waterakkoord en aansluitvergunning (integrale waterwet)

In het kader van de integrale waterwet werken de VNG en UvW aan een gezamenlijke visie op de samenwerking tussen gemeente en waterschap op het gebied van stedelijk waterbeheer en riolering. Dit in relatie tot een mogelijk verplicht waterakkoord en in relatie tot de aansluitvergunning riolering-zuivering. De VNG vindt aansluitvergunningen een veel te grote beperking van de gemeentelijke autonomie inzake het gemeentelijke riolerings- en waterbeleid. De VNG wil alleen naar verplichte afspraken toe als deze doorvertaald worden naar aansluitvergunningen (indien aanwezig). De UvW wil de aansluitvergunning als stok achter de deur handhaven. Over dit punt is nog geen overeenstemming bereikt. De VNG geeft uiterlijk 15 oktober de reactie op de Integrale Waterwet. De VNG reactie wordt in nauwe samenwerking met gemeenten opgesteld.

Nota 2005 NBW/KRW

Het rijksbeleid ten aanzien van de Kaderrichtlijn water (KRW) en het Nationaal Bestuursakkoord Water (NBW) staat vermeld in de zogenaamde nota 2005. Het rijk wil deze in december naar de Tweede Kamer sturen. De VNG heeft in haar reactie op deze nota aandacht gevraagd voor de financiële consequenties voor gemeenten. Het rijk heeft de neiging deze te onderschatten. Stichting RIONED becijferde onlangs dat het scheiden van regen- en afvalwater 20 miljard euro kan kosten. Daarnaast wil de VNG meer garanties voor een adequaat produktenbeleid (bronaanpak) op rijks- en europees niveau. Voor de VNG staan doelmatigheid en laagst maatschappelijke kosten centraal bij discussies over de KRW. De VNG hoopt binnenkort het in samenwerking met de rijksoverheid opgestelde stimuleringsprogramma gemeente en water te kunnen presenteren. Onderdeel van dit programma is het beschikbaar komen van een aantal ftes die gemeenten meer in regionale discussies over deze themas moeten betrekken.

Het volgende LBOW vindt plaats op 14 november.