Gemeente Baarn

Harde aanpak overlast en vernielingen

Overtreders bij burgemeester op het matje

BAARN Op verschillende plaatsen in de gemeente, met name in de Begoniastraat, bij scholen en in de Pekingtuin, veroorzaken groepjes jongeren overlast in de vorm van schreeuwen, bedreigingen aan voorbijgangers en het aanrichten van vernielingen. De politie en de Gemeente Baarn vinden dit gedrag onacceptabel en zullen zorgen dat daar een eind aan komt. De kleine groep overtreders kan rekenen op fikse straffen en het betalen van schade. Daarnaast moeten zij ook letterlijk op het matje verschijnen bij burgemeester en wijkchef.

Vernielingen veroorzaken jaarlijks voor enorme bedragen schade aan eigendommen. Een voorbeeld is de recente bekladding van twee schoolgebouwen in Baarn met graffiti. Het repareren van vernielingen kost de gemeente dit jaar ruim 20.000 euro. De gemeente pikt dit niet. De daders kunnen rekenen op een boete en ook de reparatiekosten worden op de jongeren en hun ouders verhaald.

Verder zijn op alle schoolpleinen borden geplaatst, waarop ondubbelzinnig is aangegeven dat het terrein na schooltijd verboden gebied is voor onbevoegden. De politie zal daar de komende tijd extra toezicht op houden en overtreders verbaliseren. De spelende jeugd mag uiteraard nog wel op de schoolpleinen komen.

Om het probleem van overlast en vernielingen door jongeren verder aan te pakken zijn maatregelen besproken met het onderwijs, de politie en het gemeentebestuur. Vastgesteld is dat het in Baarn om een kleine groep jongeren gaat die de overlast veroorzaakt. Over het algemeen gedragen de Baarnse jongeren zich goed. De kleine groep die wel overlast veroorzaakt, moet echter hard worden aangepakt, vinden gemeente en politie.

Naast een fikse straf zal dus ook de schade worden verhaald. En wie zich misdragen kunnen zich ook nog eens vervoegen bij de burgemeester en de wijkchef van de politie om eens een hartig woordje te wisselen over wat zij zich nou eigenlijk in hun hoofd halen met hun vernielzuchtige gedrag.

De gemeente doet in dit verband een extra oproep aan de inwoners om alert te zijn op overlast en vernielingen en deze zo snel mogelijk te melden bij de politie via het alarmnummer 112. Een snelle melding kan leiden tot een snelle aanhouding van de vandalen.