European Union

Brussel, 9 september 2005

Voorzitter Borrell van het Europees Parlement en de Britse vice-premier Prescott geven hun steun aan de "OPEN DAGEN - Europese week van regio's en steden"

Mevrouw Hübner, Europees commissaris voor regionaal beleid, en de heer Straub, voorzitter van het Comité van de Regio's (CvdR), hebben enkele details bekendgemaakt van het programma voor de "OPEN DAGEN 2005 - Europese week van regio's en steden", waarvan het thema luidt: "Samen werken aan regionale groei en werkgelegenheid". De twee instellingen organiseren samen met het Europees Parlement en 105 Europese regio's en steden 66 workshops en seminars over de problematiek van regionale ontwikkeling en samenwerking. De evenementen, die van 10 tot 13 oktober zullen plaatsvinden, worden gesteund door het Britse EU-voorzitterschap en zullen naar verwachting meer dan 2000 stakeholders van Europees, nationaal en regionaal niveau op de been brengen. Het initiatief "OPEN DAGEN - Europese week van regio's en steden" heeft hoofdzakelijk tot doel de lidstaten en regio's voor te bereiden op de volgende generatie programma's en instrumenten van de structuurfondsen voor de periode 2007-2013.

"De OPEN DAGEN 2005 zullen een platform voor de uitwisseling van nieuwe ideeën en ervaringen op het gebied van regionale ontwikkeling worden. De EU moet beter gebruik maken van het onbenutte potentieel van haar regio's en steden, door zich op voorbeelden van goede praktijken op het gebied van innovatie te richten en door op kennis en duurzaamheid gebaseerde maatregelen voor groei en werkgelegenheid te nemen", aldus commissaris Hübner.

"Dit wordt de derde editie van onze jaarlijkse "OPEN DAGEN -Europese week van regio's en steden", en wat het aantal deelnemers betreft tevens de meest geslaagde. De OPEN DAGEN zijn het belangrijkste evenement in zijn soort, aangezien het is toegespitst op de praktische, dagelijkse problemen van de regio's en steden die de drijvende kracht achter de groei in Europa zijn. De OPEN DAGEN zijn een resultaatgericht evenement dat tot doel heeft de economie in de EU weer op het juiste spoor te krijgen", aldus de heer Straub, CvdR-voorzitter.

In een steunverklaring m.b.t. het initiatief voegde de heer Borrell, voorzitter van het Europees Parlement, daar nog aan toe: "Groei en werkgelegenheid zijn iedere dag centrale aandachtspunten voor ons allemaal. Ik ben ervan overtuigd dat alle deelnemers aan de OPEN DAGEN van 10 tot 13 oktober groot nut zullen halen uit het uitwisselen van praktische ervaringen. Zij zullen kunnen nagaan op welke gebieden gemeenschappelijk kan worden opgetreden, hetgeen de EU in haar geheel ten goede zal komen. Het is van essentieel belang dat de gekozen vertegenwoordigers op lokaal, regionaal, nationaal en Europees niveau nauw met elkaar samenwerken.

Het optreden van de EU moet zijn afgestemd op de specifieke situatie van de verschillende regio's. De burgers verwachten thans van Europa dat het hun welvaart en veiligheid garandeert. Het is de taak van ons allemaal het Europese sociale model te vernieuwen in het licht van de nieuwe economische situatie op wereldvlak. In een geglobaliseerde wereld moet de EU dynamisch zijn maar moet zij ook haar specifieke karakter bewaren, dat gebaseerd is op groei in het belang van het individu."

Namens het fungerend voorzitterschap van de EU verklaarde de Britse vice-premier Prescott het volgende: "Een van de prioriteiten van het Britse voorzitterschap is het creëren van gunstige voorwaarden voor het scheppen van nieuwe werkgelegenheid en duurzame groei in Europa. Naar onze mening kunnen de steun en ervaring van lokale en regionale besturen bij het ondersteunen van de economische groei het verschil maken.

Wij danken het Comité van de Regio's en de Europese Commissie voor het organiseren van de "OPEN DAGEN - Europese week van regio's en steden", omdat dit initiatief het potentieel van onze regio's, steden en gemeenten versterkt om meer en betere banen te creëren, samen met een sterkere en duurzame groei in al onze gemeenschappen.

Na een oproep tot het indienen van blijken van belangstelling om aan OPEN DAGEN 2005 deel te nemen, werden 16 "conglomeraten" geselecteerd die 105 partnerorganisaties vertegenwoordigden. Dit nieuwe partnerschap omvat regio's en steden uit 26 Europese landen: 22 lidstaten, twee kandidaat-lidstaten (Roemenië en Kroatië), alsook Andorra en Noorwegen. Klik hier voor een volledige lijst van de partners.

In slechts twee weken tijd hebben zich reeds ruim 700 stakeholders - waarvan tweederde uit de nieuwe lidstaten - ingeschreven om aan de verschillende workshops, seminars en vergaderingen deel te nemen.

Het initiatief "OPEN DAGEN - Europese week van regio's en steden" past in het kader van voorbereidingen ter lancering van de nieuwe generatie programma's en instrumenten van de structuurfondsen voor de periode 2007-2013. De Europese Commissie heeft financiële en juridische steun ten bedrage van 336 miljard euro toegezegd om de convergentie, het concurrentievermogen, de werkgelegenheid en de samenwerking in alle regio's van de EU van 25 te vergroten.

Belangrijkste evenementen

De openingszitting van de Europese week van regio's en steden, die zal worden toegespitst op de strategische richtsnoeren en de nieuwe vooruitzichten voor het regionale beleid in de periode 2007-2013, zal plaatsvinden op maandag, 10 oktober van 15 tot 17 uur in het Charlemagne-gebouw van de Europese Commissie, Wetstraat 170 te Brussel.

Sprekers zijn: de heer Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, commissaris Hübner, CvdR-voorzitter Straub, de heer Michael, Brits minister van industrie en regionale aangelegenheden (ministerie van handel en industrie), de heer Borrell, voorzitter van het Europees Parlement, leden van het Europees Parlement en vertegenwoordigers van lokale en regionale besturen.

Naar aanleiding van de "OPEN DAGEN - Europese week van regio's en steden" zullen commissaris Hübner en CvdR-voorzitter Straub op woensdag 12 oktober 2005 om 13 uur in de perszaal van de Europese Commissie in het Berlaymont-gebouw op het Schumanplein een officiële persconferentie houden. Om toegang te krijgen tot de perszaal van de Commissie is specifieke accreditering vereist.

De zitting van het Comité van de Regio's zal vervolgens van 15 tot 17 uur in het Charlemagne-gebouw van de Commissie plaatsvinden; daarbij zal een discussie worden gehouden over de rol van regio's en steden als protagonisten in de context van het regionale beleid en de Lissabonagenda. Daarbij zal het woord worden gevoerd door een vertegenwoordiger van het Britse voorzitterschap, commissaris Hübner, CvdR-voorzitter Straub, de heer Galeote Quecedo, voorzitter van de EP-commissie voor regionale ontwikkeling, leden van het Europees Parlement en van het Comité van de Regio's, voorzitters van regio's en burgemeesters van steden.

De slotzitting van de Europese week van regio's en steden zal op donderdag 13 oktober van 15.30 tot 17.30 uur in het Europees Parlement, Wiertzstraat 60, worden gehouden; daarbij zal met name worden ingegaan op het regionale beleid als een doeltreffend instrument voor de verwezenlijking van de doelstellingen van Lissabon/Göteborg.

Sprekers hierbij zullen zijn: commissaris Hübner, CvdR-voorzitter Straub, de heer Maystadt, voorzitter van de Europese Investeringsbank, leden van de EP-commissie voor regionale ontwikkeling en leden van de CvdR-commissie "Beleid inzake territoriale samenhang".

Informatie voor de pers en accreditering

Journalisten van de regionale geschreven pers en van de audiovisuele media worden uitgenodigd om aan alle evenementen tijdens de Europese week van regio's en steden deel te nemen. Klik hier voor een overzicht van alle evenementen. Badges en persmappen kunnen van 10 tot 13 oktober worden verkregen aan de infobalie in het CvdR-gebouw, Belliardstraat 101 te Brussel.

De volledige lijst van partnerorganisaties die aan de "OPEN DAGEN - Europese week van regio's en steden" deelnemen, is terug te vinden op de volgende website:

http://www.cor.eu.int/document/opendays_partner.pdf.

Het officiële logo van de "OPEN DAGEN - Europese week van regio's en steden" kan worden gedownload via

http://www.cor.eu.int/en/press/logos.htm.

Meer informatie over het programma van de Europese week van regio's en steden vindt u op

http://www.cor.eu.int/

of

http://europa.eu.int/comm/regional_policy/opendays/program.cfm.

Contactpersonen:
Ana-Paula LAISSY
Tel: +32 (0)2 295 3258
Woordvoerder van commissaris Hübner E-mail: ana-paula.laissy@cec.eu.int

Dennis ABBOTT
Tel.: +32 (0)2 282 20 99 Estelle POIDEVIN
Tel.: +32 (0)2 282 22 70 Communicatie, pers, voorlichting en evenementen Comité van de Regio's
E-mail: dennis.abbott@cor.eu.int E-mail: estelle.poidevin@cor.eu.int

Geraldine TAYLOR
Secretariaat Tel.: +32-2-737.95.65 Fax: +32-2-737.95.67
conference-secretariat1@opendays2005.com