Gemeente Gouda


meer toezicht en handhaving bij bouw- en woningtoezicht (14/9/2005)

De gemeente Gouda verhoogt het niveau van toezicht op en handhaving van de bouwregelgeving. Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad van Gouda voor om de capaciteit van de Goudse afdeling Bouw- en Woningtoezicht te vergroten met 2 arbeidsplaats. Bovendien krijgen de bouwinspecteurs de beschikking over extra meetmateriaal, cameras en twee autos. Door zich te verplaatsen in herkenbare eigen autos wordt de afdeling meer zichtbaar in de stad.

De overheid is verantwoordelijk voor de handhaving van wettelijke regels. Dat die handhaving soms tekortschiet, leren onder andere de trieste gebeurtenissen in Enschede en Volendam. Op het terrein van bouw- en woningtoezicht waren er gevallen van een ingestort parkeerdak in Tiel en afbrekende balkons in Maastricht. De ongelukken van de laatste jaren hebben de overheid alerter gemaakt.

minimaal adequaat niveau

Alles handhaven is gelet op de hoeveelheid werk die dat met zich meebrengt niet mogelijk. Er moeten dan ook keuzes gemaakt worden. In Gouda stelde de inspectie van het ministerie van VROM vast dat de handhaving van de bouw- en woningtoezichtregels beter moet. Een extern bureau vergeleek daarop de capaciteit van de Goudse afdeling voor dit werk met die van andere gemeenten. Met de geplande extra capaciteit en hulpmiddelen wordt een minimaal adequaat niveau van handhaving bereikt. In de conceptnota staat beschreven hoeveel capaciteit beschikbaar is voor bijvoorbeeld het controleren van vergunningen of voor opsporen van illegaliteit. In het voorgestelde beleid wordt ook de eigen verantwoordelijkheid van de Goudse inwoners benadrukt.

bouwleges
De voorgestelde uitbreiding van capaciteit en hulpmiddelen wordt bekostigd met een verhoging van de bouwleges. Die zijn op het ogenblik in Gouda relatief laag. Als het voorstel van B en W door de gemeenteraad wordt overgenomen, gaan de leges omhoog van 1,85 procent van de bouwsom naar 2,2 procent.