Politie Groningen

Politie Groningen controleert op schoolroutes

Provincie Groningen 14-09-2005 - Woensdagochtend 7 september 2005 ging in Scheemda de regionale campagne De scholen zijn weer begonnen van start. Regiopolitie Groningen haakt op deze campagne aan met een reeks intensieve verkeerscontroles op schoolroutes in de hele provincie. Zowel scholieren als overige weggebruikers worden gecontroleerd op hun verkeersgedrag. Daarbij wordt gelet op rijden door rood, het gebruik van de gordel en te hard rijden. Daarnaast besteedt de politie aandacht aan hinderlijk parkeren op de schoolroutes, bijvoorbeeld op trottoirs, nabij oversteekplaatsen en in bochten.

Ieder jaar na de zomervakantie moeten automobilisten er op gewezen worden dat er weer grote groepen schoolgaande kinderen aan het verkeer deelnemen. Juist in deze periode gebeuren namelijk veel ongevallen gebeuren met kinderen tot 14 jaar. Sommige kinderen gaan voor het eerst zelfstandig naar school, en anderen moeten wennen aan de nieuwe route naar het voortgezet onderwijs. Daarnaast is het na de rustige zomerperiode voor zowel de kinderen als overige weggebruikers weer uitkijken geblazen in het drukke verkeer. Om de weggebruikers op elkaar te attenderen, verzorgt verkeersveiligheidsorganisatie 3VO ieder jaar de campagne De scholen zijn weer begonnen.

Oversteken
In de strijd om het aantal verkeersslachtoffers te verminderen, controleert Regiopolitie Groningen in de nazomerperiode intensief op diverse schoolroutes in de stad en provincie. Eén van de speerpunten die daarbij dit jaar aandacht krijgen, is het rijden door rood. Steeds meer mensen nemen het risico door nog net even door rood te rijden. Gaat het mis, dan vallen er vaak (zwaar)gewonden. Ook de materiele schade is dan niet te overzien. Om nog maar niet te spreken over wat er gebeurt als je bij een voetgangersoversteekplaats het rode licht negeert en er plotseling een kind oversteekt. Hetzelfde risico is er wanneer mensen keihard optrekken wanneer ze groen krijgen, terwijl er nog anderen op de kruising aanwezig zijn.

Kwetsbaar
Te vaak zijn juist de kwetsbare verkeersdeelnemers het slachtoffer van het rijden door rood. Zeker bij (gevaarlijke) kruisingen op schoolroutes moeten weggebruikers hier alert op zijn. Door extra te controleren vraagt de politie aandacht voor dit gevaar. Daarbij wordt ook de door rood rijdende fietser of voetganger aangepakt.

De controles op rood licht vinden deze week voornamelijk in de stad Groningen plaats. Maandag, dinsdag en woensdag (vandaag) zijn vooral controles geweest op de Pleidadenlaan, de Maagdenbrug, de Westersingel, Eeldersingel, Parkbrug en de Sint Jansbrug. In totaal zijn er circa 1700 fietsers gecontroleerd en 2200 automobilisten. In 120 gevallen is er bekeurd voor het rijden door rood licht. Het merendeel van de bekeuringen, een bedrag van 25 Euro is uitgeschreven voor fietsers (boete bromfietsers is 40 Euro en automobilist 85 Euro). Automobilisten zijn tevens gecontroleerd op het dragen van de gordel. Ruim honderd automobilisten droegn de gordel niet en kregen eveneens een bekeuring (45 Euro)