Gemeente Breda

Monumentenvergunning voor De Drie Gezusters

De gemeente Breda verleent een monumentenvergunning voor De Drie Gezusters. Dit is onder andere noodzakelijk om herbouw mogelijk te maken.

In mei 2003 is deze horecagelegenheid aan de Grote Markt 45-49 door brand verwoest. Het betreft hier een locatie in het hart van het centrum van Breda tegenover de Grote Kerk met kelders uit de dertiende eeuw. De brand heeft de kelders nauwelijks beschadigd. De historische waarde van de kelders is zo hoog dat de monumentstatus ook na de brand is gehandhaafd.

Al in de dertiende eeuw is er sprake van een woonhuis op de plaats van de Drie Gezusters. Daarmee behoort dit tot de oudste panden op de Grote Markt. Samen met vele andere panden legt de grote stadsbrand van 1534 dit pand in de as. Slechts de middeleeuwse kelders blijven gespaard. Op deze kelders wordt al snel na de stadsbrand een nieuw pand gebouwd.

In 2003 slaat opnieuw het noodlot toe. Het pas gerestaureerde en verbouwde pand brandt in mei 2003 bijna volledig af. Slechts de kelders van het pand ontspringen de dans. Omdat deze een grote historische waarde hebben, blijft de status van rijksmonument op de kelders rusten en zijn deze uitgangspunt bij de ontwikkeling van het herbouwplan. Omdat de kelders zijn aangewezen tot rijksbeschermd monument was een monumentenvergunning vereist. In mei 2005 werd de aanvraag voor de monumentenvergunning gepubliceerd. Vervolgens hebben de gemeentelijke commissie Welstand en Monumenten en de Rijksdienst voor de Monumentenzorg een advies uitgebracht over het plan tot wederopbouw.

De rijksdienst heeft een opmerking gemaakt over het aanbrengen van een tweede lift in de kelder. Naar de mening van de rijksdienst zou hierdoor de monumentale waarde van de kelders te zeer worden aangetast. Er zal echter geen tweede lift in het gebouw worden aangebracht, maar een liftmachine die de werking van de bestaande lift moet gaan ondersteunen. Het aanbrengen van deze liftmachine is niet van invloed op de monumentale waarde van de kelders. Omdat het advies van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg gebaseerd was op een onjuiste interpretatie van de bouwtekeningen heeft de Rijksdienst voor de Monumentenzorg, na overleg met burgemeester en wethouders, alsnog een positief advies op het herbouwplan gegeven. Burgemeester en wethouders hebben vervolgens besloten de monumentenvergunning te verlenen.

Zowel tegen het verlenen van de monumentenvergunning, als straks ook bij de bouwvergunning, is officieel bezwaar en beroep mogelijk.

Breda, 14 september 2005