FNV

Behoud banen in suikersector laat Veerman koud

Minister Veerman legt een motie van de Tweede Kamer naast zich neer om de Europese suikersector verstandig en dus geleidelijk te saneren. FNV Bondgenoten is zwaar teleurgesteld in het kabinetsstandpunt. "Het is van groot belang dat Veerman de breed gedragen motie uitvoert en het alternatieve plan van de hele Nederlandse suikersector in Brussel inbrengt en verdedigt", reageert vakbondsbestuurder Fransien de Jong. "Er staan veel banen op het spel."

FNV Bondgenoten werkt nauw samen met boeren en werkgevers in het Platform Toekomst Suikermarkt dat in juni tijdens een demonstratie in Den Haag zijn alternatief, Beter Plan, onderstreepte. Begin dit jaar gingen een aantal vakbondskaderleden bij CSM en Suiker Unie al naar Brussel om voor de werknemersbelangen te lobbyen.

Juist vorige week is de suikercampagne weer begonnen. Vooruitlopend op de verwachte maatregelen zijn al twee van de vijf suikerbietenverwerkende fabrieken - in Puttershoek en Breda - uit productie gehaald. Dat kostte direct meer dan tweehonderd banen. Om de gevolgen op te vangen heeft FNV Bondgenoten sociale plannen met CSM en Suiker Unie afgesloten.

Maar als de plannen van Europees commissaris Mariann Fischer Boel doorgaan, dreigt de hele suikerindustrie te verdwijnen. Dat zou ons land 11.500 vaste en 1300 tijdelijke banen kosten, heeft het Platform Toekomst Suikermarkt berekend.

Desondanks distantieert minister Veerman zich in zijn brief aan de Tweede Kamer niet van het beleid van Fischer Boel. Hij gaat evenmin in op de sociale gevolgen van een koude sanering. Bovendien houdt de bewindsman zich doof voor het argument dat een scherpe daling van de suikerprijs de minst ontwikkelde landen hard zal treffen.

Fischer Boel kwam met haar hervormingsplan onder druk van en uitspraak van de wereldhandelsorganisatie WTO die Brazilië gelijk gaf in zijn klacht over oneerlijke bescherming van Europese suikerboeren. Het verzet tegen de liberalisering van de mondiale suikermarkt is echter breed, ook uit de hoek van ontwikkelingssamenwerking. De minst ontwikkelde landen zijn niet gebaat bij vrije prijsvorming.

FNV Bondgenoten pleitte tijdens een demonstratie op 21 juni voor de Tweede Kamer voor een warme sanering, een slim plan waar zowel de betrokkenen in rijke als arme landen garen bij kunnen spinnen. Ook de Europese vakbondsfederatie voor de landbouw en voedingsindustrie, Effat, maakt zich daar sterk voor.