Provincie Zuid-Holland

Vergadering Gedeputeerde Staten 13 september 2005

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 13 september 2005. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder 'Stateninformatie'.

Bezoekerscentrum op Tiengemeten ontvangt 75.000 euroTer ere van het honderdjarig bestaan van de Vereniging Natuurmonumenten hebben GS een bedrag van 75.000 euro ter beschikking gesteld voor de bouw van een bezoekerscentrum op het eiland Tiengemeten. Bij de start van het natuurontwikkelingproject Tiengemeten op 30 juni jl. is dit bedrag reeds toegezegd, onder voorbehoud van goedkeuring door Provinciale Staten. De provincie wil het eiland extra aantrekkelijk maken voor recreanten. In het najaar zal de overhandiging van het geldbedrag aan Vereniging Natuurmonumenten op feestelijke wijze op het eiland plaatsvinden.

Fonds Samen Zuid-HollandGS stellen aan Provinciale Staten voor om vanaf 2006 jaarlijks een subsidie van 250.000 euro te verlenen aan het fonds 'Samen Zuid-Holland'. Het is de bedoeling dat de provincie Zuid-Holland en het Oranje Fonds beide voor 50 procent deelnemen in dit - nog op te richten - fonds. Uit het fonds wordt dan gezamenlijk geïnvesteerd in het vrijwilligerswerk in de provincie Zuid-Holland. Projecten die beogen jongeren, allochtonen en senioren te betrekken bij vrijwilligerswerk en mantelzorg komen in aanmerking voor financiering.

Ondersteuning van bibliotheken in kleine kernen (hernieuwde vaststelling)GS hebben besloten de volgende subsidies toe te kennen aan de ondersteuning van bibliotheken in kleine kernen: - Na het uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek, kan de gemeente Vlist in aanmerking komen voor 45.000 euro in de ontwikkelingskosten voor het project Kamerbibliotheek Vlist. - Verder worden twaalf vrijwilligersbibliotheken in Zuid-Hollandse kleine kernen geautomatiseerd en aangesloten op het provinciale bibliothecaire ICT-netwerk. Zuid-Holland draagt ruim 340.000 euro bij aan de projectkosten. - Tot slot wordt in de Bollenstreek gewerkt aan de vorming van een basisbibliotheek om het bibliothecaire netwerk van de gehele Bollenstreek te versterken. Eén van de bibliotheken gaat dan voor alle deelnemende bibliotheken een aantal backoffice-taken uitvoeren. Zuid-Holland draagt 75.000 euro bij aan de huisvestingskosten voor de backoffice. Aanvankelijk wilden GS ook Service Plus Punten steunen in Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Stichting de Knoop (een activiteitencentrum) in Nesselande te Rotterdam. Een Service Plus Punt is een vestiging in een school waar goede boeken kunnen worden geleend en waar huiswerkbegeleiding plaatsvindt.Voor deze laatste twee subsidies vonden Provinciale Staten de onderbouwing echter niet sterk genoeg. Hierdoor werden de andere drie opnieuw in de besluitvorming gebracht.

Principeverzoek aanpassing Contour De Zilk (Hoekgat II)De gemeente Noordwijkerhout heeft meerdere keren verzocht om een oplossing voor de leefbaarheid van de kern De Zilk te vergroten. Er is in De Zilk een tekort aan woningen voor starters en jonge gezinnen. Nieuwbouw kan niet omdat de provincie vasthoudt aan handhaving van het open karakter van het gebied. Letterlijk betekent dat, dat er geen bollengrond voor woningbouw gebruikt mag worden. Inmiddels is gebleken dat de gemeentelijke problematiek, afgezet tegen het bebouwen van een relatief klein bollenperceel, het open karakter nauwelijks aantast. GS zijn in principe bereid de contour in het streekplan op te schuiven als het gemeentebestuur kan aangeven hoe compensatie van verloren natuurwaarden geregeld wordt.

Verkenning omlegging N456 MoordrechtDe verkeersveiligheid en doorstroming op de provinciale weg bij de aansluiting met de A20 laat te wensen over. Bovendien kan de veiligheid bij de spoorwegovergang verbeterd worden. De provincie gaat met de gemeente, Rijkswaterstaat en Prorail bekijken hoe de provinciale weg omgelegd kan worden.