Ingezonden persbericht


P

MAARSCHALKERWEERD
Het groen in en om de stadsrand

De Maarschalkerweerd is nu nog een open en voor iedereen toegankelijk groen gebied aan de stadsrand van Utrecht. Er bestaan vele plannen voor de Maarschalkerweerd. Sommige daarvan tasten, indien gerealiseerd, het historische groen van dit gebied aan. Verschillende sportverenigingen wensen uitbreiding van hun velden. De NS wil spoorverdubbeling in het rustieke gebied. Wat gaat voor, groei of ontspanning?

Over deze vraag organiseert Utrechts debatcentrum TUMULT een debat op dinsdag 27 september, 20.00 uur uur, 't Oude Tolhuys, Weg naar Rhijnauwen 13-15, Utrecht. Entree vrij. (Info en reserveringen: 030-2332430/www.tumultdebat.nl)

Onder leiding van Michael Magielse, journalist, debatteren John Jansen van Galen, journalist en wandelchroniquer, Wijnand Duyvendak, lid Tweede Kamer voor GroenLinks, Paul Verweel, Ver. Sport Utrecht (VSU), en Halbe Zijlstra, fractievoorzitter VVD Utrecht. Inleiding: Hans Renes, geograaf Universiteit Utrecht.

Bij een wijk-enquete in 2004 bleek dat bewoners van Utrecht Oost de Maarschalkerweerd graag als hun achtertuin blijven gebruiken; een gebied waar in het groen kan worden gewandeld en gefietst. In die enquete gaf tweederde van de respondenten aan meer ruimte voor de natuur te willen hebben. Dat zou niet alleen het druk gebruikte Amelisweerd ontlasten, maar ook de Utrechters de mogelijkheid bieden in de nabijheid van de stad in het groen te vertoeven. De Maarschalkerweerd is een onderdeel van de gemeente Utrecht en kent daarmee een speciale plek in de ruimtelijke ordening van Nederland; stads, maar toch groen. Haar functie kan die van 'groene long' zijn, misschien zelfs wel die van 'ecologische vinger' die de stad inwijst. Deze visies roepen vragen op naar de wenselijkheid van stedelijke groei ten koste van het omliggende gebied. Zoals veel inwoners van buurgemeenten graag in de stad komen voor culturele en commerciële voorzieningen, zo wensen veel stedelingen gebruik te maken van het groene ommeland. Is dat een redelijke eis? Wat gaat voor; groei of ontspanning?

TUMULT & Wijkraad Oost



Ingezonden persbericht