Ministerie van Defensie


---


---

Derde EU-gevechtsgroep in de maak

14-9-2005 16:30:00

Tijdens de informele bijeenkomst van de NAVO in Berlijn hebben Minister van Defensie Henk Kamp en zijn Duitse collega Peter Struck afgesproken een derde gevechtsgroep van 1000 tot 1500 militairen op te zetten die binnen Europees verband snel inzetbaar zal zijn in brandhaarden overal ter wereld. Deze gevechtsgroepen kwamen vorig jaar onder Nederlands EU-voorzitterschap tot stand, op initiatief van Kamp.

Het uitgangspunt is tien tot vijftien Europese gevechtsgroepen, die bij toerbeurt beschikbaar zijn om in crisisgebieden politie- en legertaken uit te voeren. Nederland gaat al met Duitsland en Finland in één eenheid samenwerken. Nederland en Duitsland dragen daar samen voor ongeveer 95 procent aan bij, Finland voor vijf procent.

Verder komt er een gevechtsgroep van Britse en Nederlandse mariniers, waarbij elk land ieder zo'n 500 tot 750 man beschikbaar houdt.

De nieuwe Nederlands-Duitse gevechtsgroep moet tegen 2010 inzetbaar zijn. Beide landen leveren daarvoor ook weer 500 tot 750 militairen.